Prästbanken lanseras för att lösa brist på vikarier

Nu öppnas Prästbanken för att underlätta rekryteringen av vikarierande präster i församlingar och pastorat. Kapitalet i banken är erfarna pensionerade präster som gärna jobbar vidare på vikariat och kan gå in när tillfälliga behov uppstår.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Det är Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation som  öppnar Prästbanken. En förmedlande länk mellan församlingar och pigga pensionerade präster som vill fortsätta att arbeta. 

Prästbanken startas för att underlätta bemanningen av prästtjänster i församlingar och pastorat. Genom Prästbanken får de tillgång till kontaktuppgifter till intresserade präster, exempelvis pensionärer, som fortfarande vill bidra till församlingsverksamheten under en tidsbegränsad kortare eller längre period.

Det finns är ett tydligt behov av att hitta prästvikarier, säger Birgitta Ödmark, vd på Svenska kyrkan arbetsgivarorganisation.

Hon ser satsningen som en del i att uppfylla organisationens mål att ge medlemsnytta för arbetsgivarna i Svenska kyrkan. Prästtbanken ingår i medlemsavgiften.

 Vi kan hjälpa ihop arbetsgivare och präster. Vi vänder oss i först till pensionerade präster eftersom vi vet att många av dem vill fortsätta att jobba. Men det kan också vara någon annan präst, som i sitt yrke befinner sig utanför Svenska kyrkans verksamhet, säger Birgitta Ödmark.

Den 4 mars lanseras Prästbanken på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations webbplats.

­I första hand är det en digital tjänst, men det går också bra att ringa oss när det finns behov av en vikarierande präst, säger Birgitta Ödmark.

 Hon betonar att Prästbanken bara är en förmedlande tjänst och att alla anställningar sköts av de lokala kyrkliga arbetsgivarna:

Informationen har gått ut till alla kyrkliga arbetsgivare och mer kommer i nästa nummer vår tidning Ducatus.

Birgitta Ödmark har stora förhoppningar på Prästbanken.

Vi hoppas på ett stort gensvar från arbetsgivarna. Och utan ett gensvar från prästerna blir det inget.

I den styrgrupp som leder och följer upp projektet ingår, förutom Birgitta Ödman, även Jösta Claeson, ordförande i Skao:s styrelse, hans styrelsekollega Christina Eriksson, kyrkoherde i Falun, den tidigare domprosten Hans Ulfvebrand och Thomas Wärfman,  kyrkoherde i Norrköping.

Vi hoppas att många vill hänga på så att vi kan förmedla kontakt med vikarier mellan tjänster och när problem uppstår, säger Hans Ulfvebrand, som ser satsningen som ett bra möte mellan kyrkans förtroendevalda och präster.

– Jag tror att det finns många pensionerade kollegor som är motiverade att hjälpa till. Det är också viktigt att ta tillvara pensionerade prästers erfarenheter som stöd åt församlingarna och yngre kollegor.

Hans Ulfvebrand är spänd på vilket gensvar satsningen på Prästbanken ska ge.

- Vi tror verkligen på det här.

Thomas Wärfman tillägger:

Det här kan ge möjlighet att hitta andra vikarier än dem som man redan känner till i sitt eget stift.