Oskar Arngården är prästen som når hundratusentals

Oskar Arngården
Träningen har följt Oskar Arngården sedan barnsben. Crossfit är en träningsform som kretsar kring funktionella rörelser som att lyfta, hoppa eller släpa, utförda med hög intensitet. foto: ma

Med 147 000 följare på kontot Crossfitpriest är Oskar Arngården Svenska kyrkans hetaste Instagrampräst. I sina inlägg varvar han teologiska resonemang med sitt stora intresse för träning.

”För mig har det aldrig funnits en tanke på att det inte går att kombinera min religiösa tro med fysisk aktivitet. Utan snarare tvärtom. Vi människor är en helhet. Vi är sammanflätade av kropp, själ och ande, och mår den ena delen dåligt så kommer det gå ut över de andra.”

Så kan ett inlägg från Crossfitpriest Oskar Arngården börja. Långa teologiska utläggningar varvas med korta kärnfulla träningsuppdateringar. Tiotusentals gillaklick visar att budskapet tilltalar många.

– När jag skriver om tro och om bibeltexter kan jag fundera och formulera mig länge. Jag vill verkligen hitta ett bra sätt att formulera mig på. Då har jag högre krav på mig själv än om jag gör ett snabbt träningsinlägg. Men mixen måste finnas där, de två delarna som är jag.

Instagramkontot var aldrig någon uttänkt idé när han startade det för några år sedan.

– Jag började skriva för min egen skull och jag tyckte att det var en bra kanal att få utlopp för viktiga saker i mitt liv. I början hade jag inte så jättemånga följare men plötsligt skrev tidningar i till exempel Sydamerika om mig och över en natt kunde jag ha fått ett par hundra nya följare.

Som för sex, sju veckor sedan. Då skrev en spansk internettidning om Oskar Arngården. Och antalet följare tog ett rejält kliv. Han har även många följare i Australien, Mexiko, Italien och Brasilien.

Känslan av att ha så många instagramföljare både skapar rädsla och oro hos Oskar Arngården, på samma gång som han tycker att det är roligt.

– Jag försöker svara alla som lämnar kommentarer, särskilt de som har behov av själavård. Där känner jag att jag framför allt som kristen och medmänniska måste svara. I början kunde jag ägna flera timmar om dagen åt mitt konto, nu har jag fått en bättre struktur. Jag tar de små tillfällena, en stund före läggdags, på morgonen och under rasterna jag har i jobbet.

Oskar Arngården funderar ofta över vad han mäktar med. Det finns en gräns för vad han klarar av, och det är svårt att svara alla snabbt, särskilt när kommentarerna staplas på hög.

– Arbetet kräver organisation. Mycket av det jag berör är personliga saker, psykisk ohälsa, depressioner. Jag har själv mått dåligt och då förstod jag hur mycket hysch-hysch det var kring psykiska sjukdomar. Jag vill att vi pratar om det, det i sig är en läkande process. När jag skrev ett inlägg om detta var det jättemånga som hörde av sig.

Då var det jobbigt att hantera den sortens kommentarer. Även om de allra flesta var positiva fastnade han i de som var negativa, de rent elaka.

– Det har jag kommit förbi nu. Den typen av åsikter blir ointressanta för mig, men de som kommer med konstruktiv kritik är det lättare att lyssna till. Det ger mig nya infallsvinklar och lärdomar som jag många gånger kan ta med mig.

– Nu ser jag det här som en fantastisk möjlighet samtidigt som det förstås är lite läskigt med en så stor följarskara.

Vad Bibeln vill säga här och nu är Oskars Arngårdens fokus. Att sätta in texter och tron i ett sammanhang gör att det blir meningsfullt, säger han.

– Det finns många tränande präster runt om i världen som delar med sig av sina liv och tankar i sociala medier. Jag har kontakt med flera av dem. Den sortens stöttning, både hemma och utomlands, bär mig tillsammans med alla positiva följare. Ingen vet vad som händer med mitt konto. Kanske blåser det över som det mesta annat. Men så länge som jag har följare som uppskattar det jag gör, fortsätter jag.

Pressen på sig själv, att leverera klokskaper, kan vara hög ibland, men Oskar Arngården säger att han har landat i den han är. Träningen har följt honom sedan barnsben, fotboll och bollsporter främst, och så småningom crossfit. Förut tävlade han i sporten men nu tränar han för att må bra, för att hans liv ska ha balans.

– Jag möttes av många fördomar i början. Får verkligen en präst göra detta? Många hörde av sig, majoriteten var positiv och tyckte det var häftigt med en präst som ägnade sig åt crossfit, men sedan fanns de negativa, de elaka. De som ansåg att man absolut inte ska träna för att det blir för kroppsfixerat och självcentrerat. Eller de som ansåg att allt enbart var ”fake”.

Oskar Arngården

Fakta: Crossfitpriest

Oskar Arngården, 35 år

Präst i Vaksala församling i Uppsala pastorat

Bor i Uppsala

Prästvigdes 2011

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.