Prästen dömdes i tingsrätten förra året till villkorlig dom och dagsböter på motsvarande 20 000 kronor för främjande av flykt. Tillsammans med en annan kvinna hade hon besökt en ung man från Afghanistan som satt på Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning. Med sig hade kvinnorna en stor resväska och efter deras besök var mannen borta.
Försenad handläggning
Domkapitlet hade kännedom om händelsen och efter att domen meddelats lämnades tre olika anmälningar in mot präster. Men handläggningen av ärendet försenades på grund av den tvist som pågick mellan Svenska kyrkan och Integritetsskyddsmyndigheteten.
Förvaltningsrätten slog i februari i år fast att domkapitlen får hantera personuppgifter så som exempelvis brottmålsdomar i sin tillsyn av präster och diakoner. Först efter att det berörda domkapitlet i maj fick ett tillstånd beviljat för detta av Integritetsskyddsmyndigheteten kunde ärendet prövas.
Får skriftlig erinran
Domkapitlet slår i sitt beslut fast att prästen brutit mot svensk lag och därigenom skadat det anseende en präst bör ha. Men, anser domkapitlet, varje brottslig gärning måste inte innebära förlusten att utöva kyrkans vigningstjänst:
”Om en präst gjort sig skyldig till en brottslig gärning kan det finnas anledning att se på gärningen ur ett annat perspektiv än det allmänna straffvärdet, exempelvis ur perspektivet det uppdrag en präst erhållit vid sin vigning.”
Domkapitlet ger prästen en skriftlig erinran för sitt agerande. Det är en varning, men innebär inga egentliga konsekvenser.