Präster kommer inte låta sig övertalas att viga samkönade

Präster som tycker att äktenskapet är till för man och kvinna ska inte avkragas, de måste ha plats i Svenska kyrkan, tycker Berit Simonsson, Oasrörelsen, och prästen Ingemar L Scott. Foto: Johannes Frandsen, Magnus Aronson och Jonatan Sverker

Samtal kommer inte få oss att ändra ståndpunkt. Det menar präster som deltog i samlingen i Göteborg för dem som inte viger samkönade par.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Präster som tycker att äktenskapet är till för man och kvinna ska inte avkragas, de måste ha plats i Svenska kyrkan, tycker Berit Simonsson, Oasrörelsen, och prästen Ingemar L Scott. Foto: Johannes Frandsen, Magnus Aronson och Jonatan Sverker

Enligt Oasrörelsen deltog ett 60-tal personer i den prästdag i Göteborg som arrangerats på torsdagen. 

Initiativet hade tagits med anledning av kyrkomötets behandling av den motion, motion 83, i vilken föreslogs att präster som inte viger samkönade par ska kunna avkragas. Kyrkomötet avslog motionen, men frågan kommer sannolikt att tas upp igen. Biskoparna var under kyrkomötesdebatten tydliga med att de vill att präster ska viga par av samma kön, frivilligt, och att de hoppas nå dit genom samtal.

Många är ensamma om sin hållning

Under dagen i Smyrnakyrkan hölls bland annat samtal om framtiden och advokaten Andreas Stenkar Karlgren gav ett kyrkorättsligt perspektiv på frågan.

Berit Simonsson, inspiratör inom Oasrörelsen, sa efteråt till Kyrkans Tidning att det hade varit en meningsfull dag med kunnig och klargörande undervisning.

 Många är ensamma om att stå för denna hållning i sitt sammanhang, men här får man komma samman och vara glada ihop, sjunga och bedja tillsammans. Det är inte minst viktigt, säger hon.

Tycker biskoparnas ingång är olustig

Berit Simonsson var tacksam för att motionen om avkragning fick nej av kyrkomötet, men tror att liknande krav kan komma att ställas igen. Hon trodde inte heller att biskoparnas linje med samtal kommer att fungera.

 Samtal är förstås alltid bra, och vi är för öppna och respektfulla  samtal. Men om målet med samtalet är att den ena parten ska ändra sig, så känns samtalet olustigt. Är det tänkbart att samtalet skulle kunna leda till att biskoparna ändrar sig och återvänder till en klassisk äktenskapssyn?Uppfattningen att äktenskapet är avsett för en man och en kvinna är inte ett förhandlingsbart tyckande utan en övertygelse grundad i Guds ord, säger hon.

Prästen Lars Gårdfeldt tycker att ni dehumaniserar och är homofientliga. Vad har du för kommentar till det?

 Det är ett grovt artilleri. Jag, som menar att äktenskapet är en förening mellan en man och en kvinna, tillhör förmodligen idag en minoritet i Svenska kyrkan. Lars Gårdfeldt tillhör den majoritet som anser att det är ok med samkönade relationer. Det betyder inte att jag som minoritet är diskriminerad, det betyder enbart att vi tycker olika och att människor tycker olika i denna och andra frågor, det måste vi kunna hantera!

Men han upplever att hans kärlek underkänns av er?

 Vi tycker olika om äktenskapets natur och det får vi lära oss att leva med på ömse håll, säger hon.

Prästen Ingemar L Scott var en av dem som deltog i prästmötet. Han betonade att det finns en bredd bland dem som inte vill viga samkönade, i den skaran finns både manliga och kvinnliga präster, från olika traditioner.

 Jag tycker att den här dagen har gett mig information om hur andra tänker, information och även ett andligt perspektiv, säger han.

Det finns en bredd hos dem som är emot

Han varnade för att ett beslut riktat mot präster som inte viger samkönade par kan leda till brutna kontakter med inomkyrkliga väckelserörelser.

 Den aktuella frågan nu är inte om homosexuella ska få vigas i kyrkan, utan om Svenska kyrkan kan tillåta att människor tänker olika, om den bredden ska få finnas i kyrkan.

Men är det ändå inte dags att lämna, biskoparna är ju tydliga med att målet är att alla ska viga?

 Om motionen hade gått igenom så hade jag sett det som en signal att det är dags att lämna, men nu gjorde den inte det. Jag sitter lugnt i båten tills vi blir utkastade.

En annan präst, som vill vara anonym, vänder sig mot att de som deltagit i mötet stämplas som homofober. Att han inte viger homosexuella beror inte på att han skulle se dessa som mindre värda.

 Om man med homofobi menar människor som hatar homosexuella eller människor som har känslomässiga problem med att umgås med homosexuella så kan jag ärligt säga att det har jag inte alls stött på i konservativa kretsar. Det jag möter är människor som utifrån vad de läser i Bibeln och ser i Svenska kyrkans lära, tro, bekännelse inte uppfattar ett mandat att utvidga äktenskapet till personer av samma kön. Det har vi att rätta oss efter eftersom det är Gud som bestämmer, även om det skapar problem.

Men biskoparna menar ju att det nu gjorts andra teologiska insikter och att ni ska kunna ändra er genom samtal?

 Den förhoppningen från biskopsmötet, att om bara de får informera de lite mossiga konservativa så kommer dessa våga att ompröva sin ståndpunkt, det är bara drömmar. Det jag skulle vädja om är att ta oss på allvar så att det kan bli ordentliga samtal.