Det rapporterar Vårt land och Jyllands-posten.
Nästan var femte dansk präst har varit långtidssjukskriven under perioden 2019-2022, skriver Jyllands-Posten, som granskat sjukskrivningarna i danska folkkyrkan. En tidigare rapport från danska yrkesinspektionen visade att den psykiska arbetsmiljön "utgör en hälsorisk" för de anställda.
Av rapporten framgår också att många anställda upplever att deras erfarenheter blir nertystade, bagatelliserade eller ignorerade. Inte minst på möten med menighedsråden, som närmast motsvarar de svenska kyrkoråden.
Efterlyser en lagändring
Menighedsrådet har det ekonomiska ansvaret i församlingen och är arbetsgivare för alla anställda, utom prästerna. Deras uppgift är att skapa goda villkor för förkunnelsen av evangeliet och väljs av församlingens kyrkomedlemmar.
Præsteforeningen beskriver förhållandena i arbetsmiljön som "alarmerande." De efterlyser nu en lagändring som gör det möjligt att avsätta förtroendevalda i menighedsråden.
– Om en präst ställer till med problem kan den personen avskedas, men om en ledamot i menighedsrådet motsätter sig en god arbetsmiljö kan den personen sitta kvar, eftersom ledamoten är vald, säger Pernille Vigsø Bagg från Præsteforeningen till Jyllands-Posten.
Dessutom vill föreningen ha en bättre tillsyn av arbetsmiljön, säger de till tidningen.
Stor undersökning
Den danska kyrkoministern, Louise Schack Elholm, säger till Jyllands-Posten att hon följer problematiken noga, men i nuläget finns inga konkreta förslag till förändring.
– Vi har lanserat en stor arbetsmiljöundersökning för alla anställda i folkkyrkan för första gången på tio år. Det kommer att ge oss mer exakt kunskap, så vi kan införa riktade åtgärder, säger hon till Jyllands-Posten.