Det samlade resultatet av prästlönetillgångarnas förvaltning av skog, jord och prästlönefonder landade på drygt 963 miljoner 2022, vilket är 60 miljoner mindre än året innan.
– Det blev oerhört dramatiskt. Eftersom prästlönetillgångarnas utdelning går till pastorat och församlingar utifrån deras andelstal är det väldigt skiftande hur den kraftigt sänkta utdelningen slår på resultatet i församlingar runt om i landet, säger Anneli Kihlstrand, ordförande för egendomsförvaltarnas samarbetsorgan (ENSO).
Linköpings stift redovisar det största totala rörelseresultatet av stiften, på lite mer än 146 miljoner. Skogsförvaltningen stod för majoriteten av resultatet på drygt 120,5 miljoner. Stiftet har beslutat att 60 miljoner av prästlönetillgångarnas avkastning ska delas mellan de församlingar och pastorat som äger andelar av prästlönetillgångarna och det inomkyrkliga utjämningssystemet.
Viktigt att sprida risken
Lunds stifts resultat för 2022 blev 38 miljoner kronor lägre än vad stiftet hade budgeterat för. Därför tar stiftet av sina reserver så att det kan ge en utdelning på 50 miljoner kronor. Om reserverna inte hade använts hade stiftet bara kunnat dela ut 17 miljoner.
– Minskningen kan härledas till att inflationen blev högre än väntat samtidigt som det var ett starkt år för jordbruk och skog. Hade vi bara haft fonder hade det kunnat bli värre vilket ger en tydlig bild av hur viktigt det är att stå på flera ben, säger Anneli Kihlstrand.
Jordbrukets och skogsbrukets resultat var bättre än budgeterat i Lunds stift, cirka fem miljoner kronor. För jordbrukets del berodde detta huvudsakligen på lägre kostnader för underhåll än budgeterat och för skogsbrukets del ökade intäkterna till följd av höga virkespriser.
Under 2022 var inflationen i Sverige 8,4 procent, den högsta nivån sedan 1991.
Stor påverkan av kriget
För Stockholms stifts prästlönetillgångar är prästlönefonden den största intäktskällan men stiftet blev tvunget att göra en omfattande värdesäkring. Enligt budgeten skulle avkastningen bli 300 kronor per andel men den blev 200.
– Vi fick avsätta en stor del av avkastningen för att det gick så dåligt på börsen och vi visste det ganska tidigt 2022. Det beror på det regelverk vi har att förhålla oss till och det är olyckligt att det blir så ojämn avkastning mellan åren. Det var jobbigt att fatta det beslutet, säger Gunilla Blom, ordförande i egendomsutskottet i Stockholms stift.