Prästlönetillgångarna driver på för Gotlands största vindkraftspark

Vid Torrlösa kyrka i Lunds stift har det länge stått vindkraftsverk på mark som arrenderas ut av kyrkan. Nu vill egendomsnämnden i Visby stift, där Gunnar Lindby är ordförande, göra samma sak. Foto: Pontus Tideman, Linda May Dahlström

Gotlands största vindkraftverkspark på land kan komma att byggas på prästlönetillgångarnas mark. Egendomsnämnden vill vara delaktiga i omställning till fossilfri energi, men kritiker menar att parken kommer förstöra landskapets kulturhistoriska värde. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Vid Torrlösa kyrka i Lunds stift har det länge stått vindkraftsverk på mark som arrenderas ut av kyrkan. Nu vill egendomsnämnden i Visby stift, där Gunnar Lindby är ordförande, göra samma sak. Foto: Pontus Tideman, Linda May Dahlström

Ett stort område på mellersta Gotland kan bli vindkraftpark, rapporterar P4 Gotland. Om alla markägare säger ja och tillstånd ges kommer det att bli Gotlands största landbaserade vindkraftspark med runt 50 vindkraftverk. 

Den största enskilda ägaren på marken är Svenska kyrkans prästlönetillgångar, som äger runt en tredjedel av marken. Gunnar Lindby, ordförande för egendomsnämnden i Visby stift, berättar att prästlönetillgångarna ser positivt på projektet. 

–  Vindkraftverken ger ju energi och det vill vi hjälpa till med. Och det är ju kyrkans mål att skapa icke-fossil energi, säger han till Kyrkans Tidning och refererar till Färdplan för klimatet, där det står att Svenska kyrkan ska vara klimatneutral senast 2023. Målet ska uppnås bland annat genom “produktion av förnybar el, effektiv energianvändning och fossilfria transporter.”

Förbereder sig för att teckna avtal

Enligt P4 Gotland var det Vattenfall som i 2021 först tog upp diskussionen om en vindkraftspark med markägarna. Företagen Ox2 och SR energy har sedan dess också fört dialog med markägarna. 

En arbetsgrupp som markägarna bildat förordar alla ägare att fortsätta processen med SR energy och har fått vidare förtroende att förhandla fram ett avtal med företaget.   

– Arbetsgruppen hade ett möte i  slutet av januari, då var markägare inbjudna och där var inga negativa. De som sitter i arbetsgruppen är helt med på noterna att detta är något att satsa på, säger Gunnar Lindby.  

Vindkraftverk kan väntas först om tio år

Om avtal skrivs mellan SR energy och markägarna är första steget att företaget ska projektera marken. Sen är det flera tillstånd som behöver beviljas innan byggnation kan påbörjas. Det kan dröja tio år innan eventuella vindkraftverk är på plats på prästlönetillgångarnas mark. 

Kostnader för projektering och byggnation står SR energy för. Om företaget beviljas bygglov kommer prästlönetillgångarna att arrendera ut sin mark till dem. Går planerna i lås blir det de första vindkraftverken på prästlönetillgångarnas mark i Visby stift.  

– Vi vill gärna bidra till att kunna slippa den fossila elen. Det är huvudfrågan. Sen är det klart att arrendet ger en intäkt som gör att vi får avkastning att dela ut till församlingar och stift, säger Gunnar Lindby. 

"Skadar kyrkornas dominans i landskapsbilden"

I lokal media har projektet fått kritik för att förstöra landskapets kulturhistorika värde. “Kyrkornas dominans i landskapsbilden, alltsedan medeltiden, kommer att på ett förödande sätt överflyglas av grupper med höga vindkraftverk, som i sin stora skala brutalt möter det historiska landskapet.” står det i en insändare i Hela Gotland. 

Har prästlönetillgångarna tagit hänsyn till kyrkornas kulturhistoriska värde när ni inledde det här projektet?   

– Vi vet inte exakt var det kommer vara vindkraftverk och hur de ska placeras, den kartan är inte ritad ännu, men vi kommer inte att tillåta vindkraftverk för nära kyrkorna, säger Gunnar Lindby.