Utvärdering visar: Präststudenter och män mest kritiska

Omdömena om utbildningen har förbättrats, visar den nya utvärderingen. Men den ger anledning att se över att se över både upplägg och innehåll i en eller flera utbildningar, säger rektor Kenneth Nordgren. Foto: Marcus Gustafsson

De som gått på utbildningar på Svenska kyrkans utbildningsinstitut (Skui) sedan starten 2014 ger undervisningen relativt lågt betyg. Förbättringar behövs på flera områden, visar en verksamhetsutvärdering.

Utvärderingen bygger på en enkätundersökning med alumner som gått på Skui mellan 2014 och 2019, intervjuer med stiftens rekryteringsansvariga och med fem församlingar och pastorat.

Över en tredjedel av alumnerna är inte särskilt nöjda med undervisningen. Men det har skett en förbättring. Mellan den tidigare gruppen (2014–2016) och den senare (2017–2019) har andelen som är mindre nöjda minskat från 46 procent till 36 procent.

– Det är glädjande att det är en så påtaglig utveckling, säger Kenneth Nordgren som varit rektor vid Skui sedan december 2018.

Han tror att förbättringen kan bero på den omarbetning som skedde mellan 2016 och 2017 då nya programöverskridande kunskapsområden skapades.

Av prästerna är 46 procent negativt inställda till slutåret medan diakonerna och församlingspedagogerna är mer positiva. På grund av svagt elevunderlag och låg svarsfrekvens dras inga generella slutsatser om kyrkomusikerna. De åtta som svarat på enkäten ger låga betyg.

– Utvärderingen ger oss större anledning att se över både upplägg och innehåll i prästutbildningen. Kanske också för kyrkomusikerna, säger Kenneth Nordgren.

Hela 58 procent av de manliga alumnerna ger låga betyg medan kvinnorna är mer nöjda.

"JAG ÄR NÖJD MED SLUTÅRET PÅ SKUI GÄLLANDE KURSERNA OCH DERAS INNEHÅLL"

De kvinnliga studenterna är i majoritet vid Skui och Kenneth Nordgren säger att det är viktigt att undersöka vad männens missnöje kan bero på för att inte riskera en större obalans i rekryteringen.

En annan utmaning som nämns är att eleverna har olika grundutbildningar och olika församlingserfarenhet vilket gör det är svårt att hitta en nivå som fungerar för alla.

– Det behöver vi fortsätta jobba med, både på utbildningsinstitutet men också i stiften. Vi kan behöva se över behörighetsreglerna.

En dryg fjärdedel upplever inte heller att de fått med sig tillräcklig kunskap inför yrkeslivet. En återkommande kritik är att det inte givits tillräcklig undervisning om olika fromhetstraditioner.

– Vi försöker uppmuntra de studerande att själva berätta om och bredda utbildningen med olika uttryck. Men det är inte alltid det sker och vi lyckas inte tillräckligt aktivera studerande att stå för det som de tycker saknas.

Församlingarna och pastoraten som intervjuats i utvärderingen önskar bland annat att de nya medarbetarna ska vara bättre rustade för själavård, hur man arbetar med ideella och i ett mångreligiöst samhälle. En del av det har Skui redan tagit fasta på, anser Kenneth Nordgren.

– Vi har förstärkt lektionsinnehållet för att jobba med ideella, skruvat om området strategi och ledarskap och lagt på ytterligare lektioner i ekumenik och religionsmöten i prästutbildningen.

Kyrkan har ett stort rekryteringsbehov, tycker du att rapporten är en god signal om att man jobbar på rätt sätt?

– Ja, det vill jag säga men med tillägget att rekryteringen består av flera lager av insatser. Vi jobbar för att den positiva utvecklingen ska fortsätta. Det rykte som utbildningsinstitutet har är en viktig del men inte den enda för att få fler att vilja satsa på kyrkliga utbildningar. Alla nivåer behöver ha en strategi och ta ansvar för rekryteringen.

Fakta: Utvärderingen rekommenderar Skui att:

anpassa kursplaner till en högre förkunskapsnivå.

se över kunskapsmålen för arbete i mångkulturella kontexter, samverkan med externa aktörer, själavård samt arbete med ideella.

införa genusperspektiv i kursplaner och följa upp skillnader mellan könen i kursutvärderingar.

se över distansutbildningarna.

beakta möjligheten att förlägga vissa samverkansmoment till stiften.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift