Åtta kvinnor och åtta män har samlats efter frukosten på den vackra stiftsgården Lilleskog i Alingsås, där enbart miljön i sig inbjuder till inspirerade vittnesbörd. De utgör Skara stifts premiärgrupp på kurs för hugade predikanter och fokus verkar vara på topp, trots att de höll på länge igår.
Passet på morgonen handlar om kyrkoåret och stiftspedagog Gunilla Nordin frågar varför julen ligger där den gör, i almanackan. Midvinterblot kanske, funderar någon. Och uppståndelsedagar firar vi varje vecka, på söndagen, inte bara på Kristi himmelsfärdsdag eller pingst, fastslår Gunilla och jämför med judisk sed. Det kan tyckas vara väldigt grundläggande fakta, men föreläsningen fördjupas successivt, för att bättre förbereda de blivande predikanterna för hur de kan ta kyrkoåret som stöd när en gudstjänst ska planeras.
När det är kafferast är samtalen ivriga kring borden i salongen. Många nya tankegångar har infunnit sig.
– Det kan bli andra perspektiv när lekmän predikar. Värdefulla perspektiv, utbrister stiftsteolog Fredrik Hägglund, som tillsammans med Gunilla leder kursen.
Att man inte firar gudstjänst så ofta som man skulle vilja i stiftets ungefär 400 kyrkor är inte kursens drivkraft, betonar han.
– Detta har inte med kyrkans besparingar att göra, utan om hela kyrkans vara. Att vara kyrka. Många vill ha uppdrag och meningsfulla uppgifter. Och detta är meningsfullt; att få formulera sin tro när man predikar. I vår tid handlar det mycket om att förmedla hopp genom predikan.
På Fredriks lektionspass om hur en gudstjänst växer fram, börjar han med rena grekiskan. Bokstavligen: Vad är Bibelns olika ord för predikan? Läran om predikokonst heter homiletik, vilket översätts till gemenskap, umgänge, tala fritt och otvunget.
– Visst är det ett skönt sätt att tänka kring predikan, säger Fredrik entusiastiskt.
– Det kan vara en befrielse för oss som ska predika, med den betydelsen. Det handlar inte om ord som ska ljuda i rummet, utan om hur orden tas emot och landar i andra människors liv.
Andra ord i Bibeln finns för samtal, men det är homiletiken som står i centrum. Andra ord har i stället betydelser som undervisning, föredrag, vittnesbörd, att sprida det glada budskapet.
– Vilka delar måste ingå i en predikan? Vilka är omistliga och vilka kan man ha med ibland?
Fredriks frågor leder till ivriga diskussioner – och 16 olika svar. Att predika är ett pågående samtal.
Anna Hagnell
text och foto