– När det gäller revideringen av 1986 års psalmbok finns fortfarande stora frågor som vi jobbar med, framför allt gällande rättighetsfrågor och ekonomi, säger Ann-Katrin Bosbach, tillförordnad enhetschef och samordnare av Svenska kyrkans gudstjänstböcker.
Kyrkans Tidning har tidigare rapporterat om förstudien inför arbetet med en ny psalmbok, som blev klar och överlämnades till kyrkostyrelsen i februari.
I den föreslås revisionen innebära språkliga justeringar gällande teologi, ekumenik, språk och stil, eventuella musikaliska konsekvensändringar samt att psalmer lyfts ut och in. Antal nya verk föreslås vara runt 100.
Processen föreslås bestå av två parallella spår: insamling av förslag till nya psalmer och revidering av nuvarande psalmbok.
Sedan förstudien överlämnades har arbetet med att klargöra förutsättningarna för de båda spåren fortsatt. Nu har kyrkosyrelsen gett sin syn på saken i en skrivelse till kyrkomötet. Kyrkostyrelsen anser att komplexiteten kring förutsättningarna för att revidera 1986 års psalmbok inte gör det möjligt att påbörja det arbetet nu. Samtidigt bedöms psalmboken fungera väl i nuvarande skick.
– Kyrkostyrelsen är tydlig med att spåren inte ska ske parallellt. Det betyder inte att nuvarande psalmer inte kommer revideras, utan att det spåret får vänta till bitarna för det är på plats.
Arbetet med insamlingen av nya psalmer har däremot kommit långt. En digital brevlåda på Svenska kyrkan hemsida kommer att öppnas den första november, och vara öppen fram till slutet av 2022. Alla som vill kan skicka in förslag.
– Det gäller både nyskrivna psalmer och befintliga som inte finns med i psalmboken i dag. Till att börja med är insamlingen av nya psalmen bred men längre fram kommer det att finnas särskilda önskemål.
En enkätundersökning som gjordes under förstudien visar till exempel att församlingar efterfrågar nya psalmer till dop, vigslar och begravningar.
Tanken är att utvalda förslag till nya psalmerna efter insamlingen ska tillgängliggöras och testas i församlingar, innan beslut om de fattas. Hela processen med att ta fram nya psalmer beräknas ta 3-4 år. Att revidera 1986 års psalmbok kan ta runt 10 år.
Kommer nya psalmer föras in i någon psalmboksupplaga innan revideringen av gamla psalmer är klar?
– Det är en fråga som inte är färdigbehandlad. Vi kommer veta mer om processen och tidsplanen efter att kyrkomötet gett sina synpunkter i höst, säger Ann-Katrin Bosbach.