År 2021 dödades 145 människorättsaktivister i Colombia, och mycket tyder på att årets siffror kan bli ännu dystrare.
Luz Marina Becerra Panesso arbetar för afrocolombianers rättigheter och hon berättar att hon vid flera tillfällen fått hot som tvingat henne att lämna landet, men hon har alltid återvänt för att fortsätta kampen. I september förra året blev hon hotad med pistol.
– Om det inte kommit förbi en polisbil just då så hade det nog varit slut, säger hon.
Hon sitter tillsammans med Aleida Murillo Gómez och Silvano Caicedo Girón på ett hotell i centrala Stockholm. De är på besök i Sverige efter att ha fått ta emot Act Svenska kyrkans och Diakonias pris som delas ut till människorättsaktivister i Colombia. Det är ett pris som fått stor betydelse.
– Det här priset är bättre än en skottsäker väst, säger Silvano.
Han menar att uppmärksamheten gör att de som pristagare kan känna sig tryggare, när de blir kända är det färre som vågar hota dem. Själv är han engagerad i miljöfrågor, och arbetar för att floden Anchicayá och den omkringliggande skogen ska skyddas mot exploatering.
– Det som sker i området är att man bryter mot människors rätt till hälsa liv. Det är multinationella företag som kommer med sina maskiner och förstör, säger han.
Protester har skakat Colombia
Det finns starka krafter som vill hindra Silvano och hans organisation att protestera mot miljöförstöringen.
– När lokalbefolkningen gör anmälningar så tvingas de lämna sitt område för det är så farligt, säger han.
Aleida Murillo Gómez är engagerad i de stora sociala protester som skakat om Colombia de senaste åren. Hennes organisation, tillsammans med ett 60-tal andra, skyddar demonstranter mot polisövergrepp.
– När polisen vill anhålla personer så försöker vi att avstyra det. Då kan det uppstå fysiska aggressioner. Jag har också utsatts för trakasserier eftersom jag är kvinna, säger hon.
Även om läget i Colombia är mörkt för mänskliga rättigheter så ser de hoppfulla tecken. Just nu pågår ett presidentval där vänsterkandidaten Gustavo Pedro står mot entrepenören Rodolfo Hernández. Pedro fick flest röster i första omgången.
– Vi har haft många problem med den nuvarande ultrahögerregeringen, säger Aleida Murillo Gómez.
Om Gustavo Pedro vinner hoppas hon att fredsavtalet lever vidare och att afrocolombianers och ursprungsbefolkningen får sina rättigheter respekterade.