Projektet har kritiserats – nu vill köparna få ett lägre pris på kyrkans mark

Byggprojektet intill kyrkan har pausats i väntan på att hovrätten beslutar om detaljplanen. Foto: Titania. 

Planen är att bygga 550 nya bostäder på jordbruksmark intill Botkyrka kyrka. Men kritik har gjort att projektet pausats. Nu vill byggföretagen betala mindre för marken än vad parterna tidigare kommit överens om.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Byggprojektet intill kyrkan har pausats i väntan på att hovrätten beslutar om detaljplanen. Foto: Titania. 

Byggprojektet på prästlönetillgångarnas mark i Botkyrka utanför Stockholm har blivit en lång följetong. De första avtalen om att överlåta delar av marken till kommunen och två exploateringsbolag godkändes första gången av stiftsstyrelsen i Stockholm stift i november 2017.

Domstol upphävde detaljplan

Sedan planerna blev kända har boenden i området protesterat och förra året beslutade mark- och miljödomstolen att riva upp kommunens detaljplan. En av orsakerna var att domstolen tyckte att kommunen inte tillräckligt ordentligt utrett om det finns alternativ mark som skulle kunna bebyggas i stället för jordbruksmarken intill den medeltida kyrkan.

Botkyrka kommun har överklagat domen till mark- och miljööverdomstolen som ska pröva ärendet efter att ett annat liknande ärende på Öland avgjorts.

Vill få sänkt pris

Eftersom detaljplanen inte är godkänd har försäljningen av marken inte kunnat gå i lås. Överlåtelseavtalen har förnyats två gången. Men i mars löpte avtalen med de två bolagen ut igen och då stod det klart att företagen ville sänka priset. Det föreslog Stockholms stift egendomsnämnd att stiftsstyrelsen skulle godkänna, men när frågan behandlades på sammanträdet den 9 april blev det inte så. Efter omröstning beslutade stiftsstyrelsen att fortsätta förhandlingen med bolagen.

Visk har ångrat sig

Bitt Björneke (Visk) var en av ledamöterna som röstade för en fortsatt förhandling. Hon skrev också ett särskilt yttrande till protokollet.

– Vi i Visk ifrågasätter hela projektet. Vi var visserligen för 2017 men sedan dess har det blivit en större medvetenhet kring hur vi förvaltar våra prästlönetillgångar. Det har växt en opinion i Botkyrka, som också fått genomslag i domen, om hur vi använder jordbruksmark och vad vi göra med vårt kulturområde, säger hon.

Helst hade Vänstern i Svenska kyrkan velat att det inte blev något bygge på kyrkans mark. Men eftersom stiftet redan gått in som en part i projektet där kommunen haft kostnader för projekteringen är det inte möjligt att i nuläget dra sig ur utan att riskera eventuella skadestånd, säger Britt Björneke .

– Vi hoppas att domstolen inte ska fastställa detaljplanen. Vi tycker inte heller att vi kan gå ner i pris i avtalet. Vi kan inte göra så med prästlönetillgångarna.

Prissumman inte offentlig

Karin Lindforss, egendomsjurist på Stockholms stift, säger att bolagens önskan om en prissänkning beror på lågkonjunkturen.

–  Att vi överhuvudtaget har en diskussion om nya avtal är för att jordabalken ställer upp kravet att man inte får ha avtal som svävar längre än två år.

Hon säger att det inte varit aktuellt med en diskussion om att dra sig ur projektet från Svenska kyrkans sida.

–   Det är positivt att bygga bostäder i en region som har bostadsbrist och i en kommun som har ett behov av olika typer av bostäder. Sedan är det en ekonomisk fråga. Om projektet går igenom så är det positivt ekonomiskt för prästlönetillgångarna och i förlängningen för församlingarna som får utdelning.

Hur mycket pengar rör det sig om?

–  Det är en fråga vi håller för oss själva.