Projektet med överlåtelse av kyrkor försenas

Om en kyrkobyggnad är övertalig kan den i framtiden överlåtas till nationell nivå. Detta tak tillhör dock en kyrka som inte är övertalig. (Arkivbild) Foto: Johannes Frandsen

Utmaningar och en ny inriktning för projektet med överlåtelser av kyrkor till nationell nivå försenar arbetet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Om en kyrkobyggnad är övertalig kan den i framtiden överlåtas till nationell nivå. Detta tak tillhör dock en kyrka som inte är övertalig. (Arkivbild) Foto: Johannes Frandsen

Sedan i fjol arbetar en projektgrupp, under ledning av domprost Christofer Lundgren, med att konkretisera hur en överlåtelse av kyrkobyggnader ska gå till.

Nu har svårigheter i arbetet identifierats. Därför beslutade kyrkostyrelsens arbetsutskott nyligen att uppdragsbeskrivningen till projektet måste uppdateras.

Projektet kommer därmed att fördröjas.

Uppdraget är att konkretisera villkoren för överlåtelser av kyrkobyggnader och hur överlåtelser ska genomföras.

Dessutom måste det vara säkrat att Svenska kyrkans organisation på nationell och stiftsnivå är förberedda för att ta emot och ansvara för överlåtna kyrkobyggnader.

Svårigheterna och utmaningarna innebär mer arbete med detaljer än vad utredningen Gemensamt ansvar innebar, enligt nyhetsbrevet Fastigheter och kulturarv från kyrkokansliet.

Till exempel är inte kyrkoordningens bestämmelser om kyrkobyggnader, kyrkotomt och kyrkobyggnadens inventarier samstämd med den svenska lagstiftningen inom fastighetsrätt och kulturmiljö.

Det ställer till problem vid äganderättsövergångar, fastighetsbildning samt hantering av kulturhistoriskt värdefulla inventarier.

Oklarheter som gäller ansvarsfördelningen mellan nationell nivå och stift, samt eventuellt många ansökningar innebär också svårigheter att skapa en effektiv förvaltningsorganisation, enligt nyhetsbrevet.

Den nya uppdragsbeskrivningen ska överväga alternativ till inriktning av det fortsatta arbetet. 

Utredningen kommer att analysera och utvärdera olika alternativa lösningar för att lösa kyrkostyrelsens utgångspunkt. Ägarförhållanden, förvaltning och finansiering samt andra områden som påverkar inriktningen omfattas.

I projektet finns en samverkansfunktion med sakkunniga tjänstemän från samtliga stift.

Uppdragsbeskrivningen ska vara klar i höst. Beslut och genomförande av vald inriktning ska vara klar under 2022 och 2023.