Räddningstjänsten hittade bristande brandskydd i 20 kyrkor

Dalums kyrka är en av många kyrkor i Ulricehamns pastorat med inåtgående kyrkoportar, något som enligt räddningstjänsten är problematiskt ur brandskyssynpunkt. Foto: Wikimedia commons

I 20 av Ulricehamn pastorats kyrkor upptäcktes brister när räddningstjänsten gjorde tillsyn. Ett av problemen var inåtgående kyrkportar, men församlingen vill inte bygga om sina entréer och överklagar beslutet. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Skara stift Brand

Dalums kyrka är en av många kyrkor i Ulricehamns pastorat med inåtgående kyrkoportar, något som enligt räddningstjänsten är problematiskt ur brandskyssynpunkt. Foto: Wikimedia commons

Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund genomförde i maj 2022 en tillsyn av kyrkorna i Ulricehamn pastorat, rapporterar Ulricehamns Tidning

Christian Hallberg, tillsynsförrättare på Södra älvsborgs räddningstjänstförbund, berättar för tidningen att man inte hittade några brister som utgör oro för personsäkerhet, men att brandskyddet måste förbättras i 20 av kyrkorna. 

Svårt med moderna utrymningsregler i gamla kyrkor

Förbättringarna är upp till Ulricehamns pastorat att genomföra och enligt Boje Elebo, fastighetschef i Ulricehamn pastorat, är vissa delar redan lösta. Andra brister i brandskyddet innebär förändringar som länsstyrelsen måste godkänna, eftersom kyrkorna skyddas av kulturmiljölagen, och kommer blir mer komplicerade att åtgärda. 

– Enligt moderna utrymningsregler får man inte ha inåtgående portar. Där har vi ett stort problem. Kyrkorna är byggda i en annan tid. Vi hoppas att det finns någon rimlighetsbedömning i hur stora åtgärder räddningstjänsten kräver i lokalerna, där några är 900 år gamla, säger Boje Elebo till Ulricehamns Tidning. 

Överklagar åtgärderna

Om pastoratet måste bygga om alla inåtgående portar kommer det bli dyrt och komplicerat. Boje Elebo menar också att kyrkorna är byggnader där det är lätt att hitta ut. Pastoratet har därför överklagat den punkten. 

– Vi kommer följa den processen. Det är inte så att vi inte förstår att det är ett problem, och jag tycker att vi öppnar för det eftersom vi prövar fall till fall. Just nu kollar vi igenom om det är ett korrekt överklagande. Om det är det lämnar vi över det till länsstyrelsen så får de bedöma om vi har tagit rätt beslut, säger Christian Hallberg.

Bland de mindre åtgärder som pastoratet ska lösa finns saker som brandsläckare och tydligare skyltning om utrymningsvägar och maxantal i lokalen. 

– Varje kyrka är unik och de behöver gå igenom och dokumentera hur brandskyddsarbetet ska gå till. Det kan till exempel innebära vem som gör vad när en brand uppstår vid en gudstjänst eller annan typ av verksamhet. Och hur en utrymning ska gå till, säger Christian Hallberg. 

Riktlinjer från MSB

Tillsynen av kyrkorna genomfördes eftersom myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nyligen kommit med en föreskrift med tydligare riktlinjer vilka objekt räddningstjänsten ska göra tillsyn på, däribland kulturhistoriska objekt. 

– Nu är målsättningen att göra tillsyn på samtliga kyrkor som omfattas av kulturmiljölagen vart sjätte år, säger Christian Hallberg till Ulricehamns Tidning.