- Jag vet inte vilka källor Open doors använder, vilka data de använder eller vilka kriterier de använder för att definiera förföljelse, men jag uppfattar det ofta som att de överdriver och att de är alarmistiska. Min bild är att de inte har kontakt med lokala experter som kan utvärdera den information som organisationen samlat in, säger Terje Østebø, professor i religionsvetenskap vid University of Florida. Han forskar om islam och politik, med fokus på Etiopien.
Han tycker att det är oklart om rapporterna berättar om religionsförföljelse eller om konflikter mellan olika religiösa grupper.
"Även etnicitet och socio-ekonomi"
- Jag uppfattar det som att det oftast handlar handlar om konflikter mellan religiösa folkgrupper, och då måste man tänka på att sådan konflikter sällan kan skyllas enbart på en grupp. Ofta handlar det om situationer som är resultat också av en dynamik i samhället lokalt. Till exempel kan det skapa reaktioner i en grupp om en annan grupp i samhället växer, och det kan leda till konflikt.
Terje Østebø säger att konflikter mellan olika religiösa grupper handlar aldrig bara om religion, utan också om etnicitet och socio-ekonomiska faktorer.
- Därför är det svårt att hävda att en konflikt enbart handlar om religion. I Etiopien, det land som jag kan bäst, är religion och etnicitet starkt kopplade till varandra. Ibland är etniciteten den starkaste identiteten, medan religionen fungerar som en förstärkande aspekt. Men jag skulle inte beskriva en konflikt mellan två folkgrupper med olika religion som religionsförföljelse.
Open doors rapport beskriver en utveckling av starkare jihadism i Sahel-området.Den beskrivningen tycker Terje Østebø stämmer.
Muslimer attackeras lika mycket
- Det stämmer att jihadismen har vuxit i området, och det har skett angrepp mot kristna, särskilt i Nigeria. Men det är också viktigt att komma ihåg att muslimer har attackerats i samma omfattning, främst av Boko haram. De flesta av de jihadistiska rörelserna har inte som särskilt mål att angripa just kristna.
I rapporten skriver Open doors att en islamistisk agenda lades fast vid Organization of Islamic Cooperation's (OIC) möte i Abuja 1989.
- Att den den organisationen skulle ha någon relevans för att jihadismen växer i Afrika det stämmer inte.
Peter Paulsson, generalsekreterare för Open doors i Sverige, avvisar kritiken:
- Vi har ingen anledning att vara alarmistiska, förföljelsen är allvarlig i sig själv och situationen för de som drabbas blir inte bättre om vi skulle överdriva våra resultat.
Han säger att under de 30 år som World watch -listan publicerats så har metodiken hela tiden förbättrats och att den granskas varje år för att säkerställa och höja kvaliteten på rapporten. Peter Paulson säger att informationen kommer fråb Open doors närverk i de undersökta länderna, fältarbetare och kontaktpersoner. Informationen samlas bland annat in genom ett frågeformulär som besvaras lokalt, rankingen görs utifrån dessa data med hjälp av experter och forskare.
"Religiösa aspekter ges för liten betydelse"
- I vår forskning tar vi hänsyn till inter-religiösa konflikter. I våldsstatistiken mot kristna så räknar vi enbart med bekräftade fall där till exempel någon dödats för sin tro, och är det osäkert om personen dödats av trosrelaterade orsaker så kommer det inte med i statistiken, vilket gör att mörkertalet kan vara stort.
Terje Østebø tycker att religion tenderar att överdrivas som förklaringsfaktor när det gäller konflikter, Peter Paulsson på Open doors menar att religiösa aspekter tillskrivs för liten betydelse.
- Vår undersökning visar att offrens religiösa tillhörighet, liksom förövarnas religiösa motivation, ofta spelar en viktig eller till och med avgörande roll i mixen av drivkrafter. Utan den insikten kan man inte fullt ut förstå situationen, även om religionen endast är en faktor bland flera. Men i Centralafrika, Nigeria, Irak och Syrien finns inslag av att kristna förföljs för sin tros skull, det visar World watch list.
Orsaken till att fokus för World watch listan är förföljelse av kristna är att Open doors arbetar med att stödja just förföljda kristna. Men det finns en särskild del i rapporten om förföljelse av andra religiösa minoriteter.
Våld ofta riktat mot kristna
Peter Paulsson anser att det finns lokala, regionala och globala krafter som vill påverka utvecklingen i Afrika i islamistisk riktning. OIC-mötet i Abuja lade fram en kommuniké som brukar kallas Abuja-deklarationen. Den är en av inspirationskällorna för islams förespråkare i regionen.
- Det som Open doors konstaterar är en ökad våldsutövning i regionen, ofta direkt riktad mot kristna. Denna utveckling har pågått under en längre tid och drabbar allt fler länder, säger Peter Paulsson