Rättegång inleds i uppmärksammat tvistemål

Huvudförhandlingar hålls i mål om avgångsvederlag på nära 1,5 miljoner. Foto: Claudio Bresciani / TT

Arbetsdomstolen ska pröva om en präst i Mellansverige har rätt till 26 månaders avgångsvederlag. Prästen har tidigare blivit avkragad i domkapitlet och pågkragad i överklagandenämnden.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Huvudförhandlingar hålls i mål om avgångsvederlag på nära 1,5 miljoner. Foto: Claudio Bresciani / TT

Prästen blev för tre år sedan föremål för en polisutredning om misshandel och kvinnofridsbrott. Förundersökningen lades ner och ledde aldrig till åtal. Men domkapitlet förklarade honom obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst.

I överklagandenämnden fick prästen tillbaka kragen, anklagelserna som presenterat var alltför svepande och oprecisa för att han skulle kunna försvara sig. Domkapitlet ska pröva ärendet på nytt.

I dag inleds den första av två dagars huvudförhandlingar i Arbetsdomstolen. Det som ska avgöras är om den överenskommelse om avgångsvederlag som prästen tecknat med sin tidigare arbetsgivare är giltig eller inte.

När polisutredningen pågick var prästen i perioder avstängd från sitt arbete och för ett år sedan upprättades ett avtal mellan kyrkorådet ordförande och prästen. Mot 26 månadslöner, motsvarande nära 1,5 miljoner, skulle han avsluta sin anställning.

Pastoratet drog efter ett par dagar tillbaka erbjudandet och menar att avtalet inte är giltigt, eftersom den person som skrivit under från deras sida har inte varit behörig. Prästen avskedades i somras i samband med domkapitlets beslut och har fått lön fram till dess.

Prästen vill att domstolen slår fast att avtalet gäller. Han kräver att få resterande belopp av avgångsvederlaget samt skadestånd.

Kyrkans akademikerförbund, som företräder prästen, har även för egen räkning stämt pastoratet och kräver 50 000 i skadestånd.

Förbundet menar att pastoratets brutit mot tystnadsplikten när ledningen under ett personalmöte delgett känsliga uppgifter om prästens skilsmässa och de anklagelser om misshandel som riktats mot honom.

Ledningen menar att det som berättats redan var allmänt känt i pastoratet och att man därför inte brutit mot personalsekretessen. Arbetsdomstolen håller förberedande förhandling i det målet i februari.