Sackeus jobbar uteslutande med fairtrade och ekologiskt livsmedel där kaffe är företagets absolut största produkt.
– Vi är ett litet bolag och sårbara eftersom vi är så nischade. Naturligtvis är situationen tråkig för oss men förhoppningsvis ska vi klara den här krisen, säger han.
Sackeus köper produkter från med Peru, Honduras, Nicaragua, Etiopien, Tanzania och Indonesien, berättar han vidare.
–Det tråkiga är att det drabbar många redan utsatta odlare som är beroende av den här försäljningen. Kooperativet Uciri i södra Mexiko, som är delägare i Sackeus, vittnar om ett jätteproblem. De får inga kontrakt och får inte iväg sitt kaffe, säger han.
Det är extra svårt för de länder som nu ska skörda och inte hittar arbetskraft.
– Det är de som lider mest och detta är väldigt ledsamt. Odlaren är den som har minst marginaler – vi får hjälp av vår ägarstruktur och med permitteringar.
Hans bedömning är att tillgången av just certifierat kaffe av fin kvalitet dock inte kommer att drabbas lika hårt, om det skulle uppstå en brist av kaffe på grund av coronakrisen.
– Kaffet kommer att plockas för att odlarna är måna om att få iväg kaffet som de tjänar mest på.
Hur kan situationen förbättras för dem?
– Som medveten konsument måste man titta efter Fairtrade-certifierat kaffe för att vara helt säker på att odlaren får ordentligt betalt. På så sätt kan man hjälpa till att upprätthålla den del av marknaden som är schysst. Det är viktigt.