2022: Staten stod för halva kyrkunderhållet

Högalidskyrkan i Stockholm är en av många som har renoverats med stöd från den kyrkoantikvariska ersättningen som staten delar ut till Svenska kyrkan. Ansökningarna till ersättningen var 2022 930 miljoner kronor, berättar Adam Ekberg, kulturarvshandläggare på kyrkokansliet. Foto: Gustav Hellsing, Marcus Gustafsson

Förra året ansökte för­samlingarna om 930 ­miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning, mer än dubbelt så mycket som staten ger. Det visar den årliga ­rapporten om den kyrkoantikvariska ersättningen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Högalidskyrkan i Stockholm är en av många som har renoverats med stöd från den kyrkoantikvariska ersättningen som staten delar ut till Svenska kyrkan. Ansökningarna till ersättningen var 2022 930 miljoner kronor, berättar Adam Ekberg, kulturarvshandläggare på kyrkokansliet. Foto: Gustav Hellsing, Marcus Gustafsson

Kyrkokansliet lämnade i början av maj över sin årliga redovisningsrapport om KAE till kulturdepartementet. Rapporten är en del av den överenskommelse med staten som tecknades vid relationsförändringen år 2000 och i rapporten redovisas hur Svenska kyrkan har förvaltat det kyrkliga kulturarvet och KAE under det gångna året.

Söktrycket på KAE var 2022, precis som tidigare år, högt. Ansökningarna uppgick 2022 till 930 miljoner kronor, betydligt mer än de 460 miljonerna kronorna som Svenska kyrkan får av staten. Mest pengar söktes för åtgärder på fasader och tak. 

– Att få den kyrkoantikvariska ersättningen att räcka till är en svårighet. Det krävs stora prioriteringar och det finns projekt som inte kan genomföras för att andra är mer angelägna, säger Adam Ekberg, kulturarvshandläggare på enheten för kulturarvsstöd på kyrkokansliet.  

Fler besöker Sveriges kyrkor

En positiv utveckling som noteras i rapporten är att antalet verksamheter i Svenska kyrkans kyrkorum ökade under 2022, inte bara i jämförelse med pandemiåren, utan även jämfört med åren innan pandemin. 

– Att fler människor besöker kyrkorna är positivt för församlingarnas verksamhet. Det bidrar också till att fler tar del av och får möjligheten till ökat intresse och engagemang för det kyrkliga kulturarvet, säger Adam Ekberg.

Lärdomar från pandemin

En annan viktig parameter som redovisas i rapporten är tillgänglighet. Enligt överenskommelsen ska de kyrkliga kulturminnena vara tillgängliga för alla i minst samma utsträckning som de var år 2000. 

– Varje år skiftar antalet öppet-dagar något, det viktiga är att tillgängligheten inte drastiskt minskar sett över flera år, säger Adam Ekberg.

2022 hade kyrkorna i genomsnitt 133 öppetdagar, dagar då kyrkan varit öppen minst fem timmar utöver gudstjänsttid. Det är något lägre än 2021, då snittet var 139 öppetdagar, men lika många som år 2020.  

– Det är också många församlingar som har fortsatt att arbeta med digitala hjälpmedel och ta tillvara erfarenheterna från pandemin. Det påverkar inte den fysiska tillgängligheten, men ökar ändå tillgängligheten till kyrkans verksamhet och det kyrkliga kulturarvet, säger Adam Ekberg. 

Kyrklig beredskap i fokus

I år har ett nytt fokus i rapporten varit beredskapsfrågan. 

– Kriget i Ukraina under 2022 har satt ökat fokus på Svenska kyrkans ansvar att upprätthålla vård och underhåll i händelse av höjd beredskap och krig, säger Adam Ekberg.
Som ett resultat av detta har centrala samrådsgruppen, med representanter från staten och Svenska kyrkan, beslutat att temat för en kulturarvskonferens som hålls i Uppsala 22–24 maj 2023 ska vara Kyrkligt kulturarv – beredskap och ett motståndskraftigt samhälle.

Fakta: Kyrkoantikvarisk ersättning

  • Är statens ersättning till Svenska kyrkan för vården av det kyrkliga kulturarvet.
  • Ersättningen går till kostnadskrävande åtgärder på kyrkor, kyrkliga inventarier med mera.
  • Kyrkostyrelsen fördelar totalt 460 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning 2023.
  • Nivån på den kyrkoantikvariska ersättningen har inte ändrats sedan relationsförändringen mellan kyrka och stat 2000.