I dag finns runt 70 religiösa friskolor i Sverige, det vill säga skolor med konfessionell inriktning. En majoritet av dem har kristen grund. Socialdemokraterna och Liberalerna vill inte se fler religiösa friskolor och därför ska nu möjligheten till ett etableringsstopp snabbutredas.
– De senaste åren har vi sett exempel på skolor som i religionens namn separerar flickor och pojkar, knappt undervisar om sex- och samlevnad och jämställer evolutionen med religiösa skapelsemyter. Det är fullkomligt oacceptabelt. Nu tar regeringen de första stegen mot att stoppa nya religiösa friskolor, säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.
Beslutet om ett etableringsstopp finns beskrivet i punkt 57 i det så kallade januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.
Snabbutredningen blir ett tillägg till den stora utredning om konfessionella inslag i skolväsenden som regeringen tillsatte i mars förra året, och som skulle ha varit klar förra veckan, den 31 maj. Utredningen undersöker bland annat hur Europakonventionens bestämmelser om religionsfrihet kan tolkas i förhållande till skollagen, hur gränsdragningen mellan utbildning och undervisning kan göras tydligare och hur konfessionell inriktning ska definieras. Syftet är att göra reglerna tydligare och genom det kunna skärpa kontrollen av de konfessionella inslagen i skolan.
Det nya direktivet är ett steg i ledet mot en ytterligare begränsning av de konfessionella friskolorna i Sverige. Socialdemokraterna och Liberalerna vill att lagen ändras så att skolinspektionen ska kunna säga nej till huvudmän som vill starta nya religiösa friskolor. Men de skolor som redan finns i dag ska få finnas kvar.
– I den svenska skolan ska varje elev vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Inte ett enda barn ska tvingas delta i konfessionella inslag eller nekas undervisning om exempelvis evolutionsläran eller sex- och samlevnad. Det är en fråga om att försvara själva grunden för skolan – att fokus ska vara på kunskap och bildning, inte religiös fostran, säger Anna Ekström.
Om det inom ramen för Europakonventionen är möjligt med ett förbud mot nya religiösa friskolor ska utredningsledaren Lars Arrhenius ge svar på i december. Då ska hela utredningen presenteras och förslagen läggas fram.