Myndigheten för stöd till trossamfund upphör

Elisabeth Svantesson

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) med budgetpropositionen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen föreslår en sammanslagning av tio myndigheter för att spara pengar. En av dessa är Myndigheten för stöd till trossamfund.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Elisabeth Svantesson

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) med budgetpropositionen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

UPPDATERAD

I dag den 20 september presenterar regeringen sin budgetproposition för 2024 för riksdagen. I den föreslås bland annat att Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) slås samman med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Isak Reichel är direktör och myndighetschef på SST. Han tror inte att myndighetens arbete är hotat.

– Det är för tidigt att säga vad detta kommer att innebära. Men utifrån det som finansministern sa idag uppfattar jag det som att politikområdet är fortsatt viktigt. Jag tror inte förslaget bygger på ett missnöje, tvärtom uppfattar jag det som en stor plan att minska på antalet myndigheter och effektivisera.

Regeringen och Sverigedemokraterna meddelade redan i det sista budgetutspelet, i början på september, att tio myndigheter får i uppdrag att förbereda sammanslagningar. Däribland SST. Regeringen avser att ge myndigheterna uppdrag att återkomma med förslag på hur sammanslagningarna kan genomföras. 

– Vi har inte börjat titta på hur det kan komma att bli, men jag har ingen anledning att tro att det inte blir ett konstruktivt samtal, säger Isak Reichel.

Generell besparing

I en debattartikel i DN skriver Tidöpartierna att myndighetssammanslagningarna görs för att de ska kunna genomföra en generell besparing i statsförvaltningen. Anledningen till besparingen är att den ska bidra till finansieringen av reformer och stimulera effektivisering, enligt artikeln.

SST betalade ut ett stöd till trossamfund på nära 82 miljoner kronor under förra året 2022, enligt myndighetens statistik. De kommande åren föreslår regeringen att stödet ska vara 81 miljoner kronor. 

De fem största statsbidragsberättigade trossamfunden var Romersk-katolska kyrkan, Pingströrelsen, Equmeniakyrkan, Evangeliska frikyrkan och Evangeliska fosterlandsstiftelsen.