Church of Englands beslut att välsigna samkönade äktenskap fortsätter att skapa turbulens. I dagarna har tolv ärkebiskopar inom Church of England klargjort att de inte har förtroende för ledaren av kyrkan, nämligen Justin Welby. Med det blir det första gången någonsin som ärkebiskopen av Canterburys ledarskap blivit ifrågasatt av så stor grupp, skriver BBC.
Efter beslutet i generalsynoden i början på februari var flera av biskoparna i Global south besvikna över utfallet.
"Endast terminologi"
Global south heter egentligen The Global South Fellowship of Anglican Churches. Det är en sammanslutning med ett 25-tal anglikanska kyrkoprovinser och stift som medlemmar, och dessutom är ett knappt 20-tal anhängare. Kyrkorna beskriver sig som ortodoxa och de säger att de värnar en traditionell förståelse av kyrkans tro. En av kyrkoledarna i gruppen kallade välsignelsebeslutet tvetydigt.
- Å ena sidan säger Church of England att den inte har ändrat något i sin doktrin angående giftermål, det vill säga att giftermål är ett livslångt löfte mellan man och kvinna. Å andra sidan ger de klartecken åt präster att välsigna samkönade par som gift sig borgerligt. Den enda märkbara skillnaden mellan giftermål i kyrka och en gudstjänst där man välsignar samkönade par, är terminologin, skrev Stephen Samuel Kaziimba, ärkebiskop i Ugandas anglikanska kyrka på kyrkans hemsida.
Liknande hållning har ärkebiskopen i Sydney, Kanishka Raffel, som menar att beslutet är motsatsen till en kärleksfull omsorg om människor. Beslutet är att “förneka, förvränga eller tona ner den livgivande sanningen i Skriften” … “i frågor om mänsklig sexualitet och äktenskap. Vi måste beklaga beslutet från generalsynoden, säger han på stiftets hemsida.
Inte längre moderkyrka
I ett uttalande skriver de tolv ärkebiskoparna att de "inte längre kan erkänna den nuvarande ärkebiskopen av Canterbury som den främste bland jämlika ledare för den globala gemenskapen". Church of England har valt att bryta gemenskap med de provinser som förblir trogna den historiska bibliska tron".
Gruppen vill heller inte se Church of England som deras moderkyrka.
En talesperson för ärkebiskopens kansli svarade att ärkebiskopen till fullo respekterar Global souths hållning. Men tillade att meningsskiljaktigheterna inom gemenskapen om sexualitet och äktenskap är långvariga och att ingen kyrkoprovins kan besluta över någon annan. "Men det är mer som enar än splittrar de anglikanska kyrkorna, och trots skillnaderna måste vi fortsätta att samarbeta som Jesu lärjungar", skrev talespersonen.