Rekrytering lyfter Utlandskyrkans diakoni

Camilla Persson är alldeles nyanställd som biträdande utlandschef på Skut. Flyttkartongerna är nyss uppackade på kyrkokansliet i Uppsala.

För att stärka den diakonala inriktningen inom Utlandskyrkan har Camilla Persson nyligen rekryterats som biträdande utlandschef. Efter många år som diakon i utlandsförsamlingar vet hon vilka utmaningar som finns.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Camilla Persson är alldeles nyanställd som biträdande utlandschef på Skut. Flyttkartongerna är nyss uppackade på kyrkokansliet i Uppsala.

Egentligen kände sig Camilla Persson inte klar med jobbet som diakon i Hedvig Eleonora församling i Stockholm där hon bara hade arbetat ett och ett halvt år. Men när den här tjänsten dök upp, kunde hon inte låta bli att söka. Möjligheterna lockade för mycket.

– Jag har ju 17 års erfarenhet av Utlandskyrkan, i Frankfurt am Main och München, London och Berlin, och känner väl till de uppgifter och utmaningar som diakonin har.

Camilla Persson säger att diakoni i Utlandskyrkan är central i de olika församlingarna, men att den ser ut på olika sätt världen över. Och även om antalet vigda diakoner i Utlandskyrkan endast är åtta utförs ett omfattande diakonalt arbete, med hjälp av diakoniassistenter, annan personal och ideella i församlingarna.

– Det är svårt att så här tidigt berätta vad jag ska göra. Först vill jag se vad som växer och sedan göra mig till ett redskap för dem därute. Men behoven ser naturligtvis olika ut beroende på var i världen man befinner sig och hur församlingen ser ut.

I oktober 2017 tillträdde Rickard Jönsson jobbet som chef för Svenska kyrkan i utlandet och han säger till Kyrkans Tidning att han velat ta in samtliga Svenska kyrkans yrkeskategorier i ledningen.

– Att Utlandskyrkan får in olika kompetenser i ledningen känns bra. En stor del av det som Utlandskyrkan gör är diakoni. I och med att Camilla kommin in i ledningen kommer vi att kunna bredda verksamheten, få in nya sätt att tänka och arbeta.

Utlandskyrkan har ambulerande präster som reser runt mellan de olika församlingarna, och att tillsätta en ambulerande diakon skulle kunna vara ett sätt att bredda kompetensen i de utlandsförsamlingar som saknar anställd diakon, enligt Rickard Jönsson. Han säger också att de fyra seminarier som hållits i januari från Höör i söder till Luleå i norr har varit ett sätt att både inspirera och rekrytera till Utlandskyrkan.

– Vi vill ju naturligtvis ha fler sökande och en större bredd bland de som söker sig till oss. Det kan vara svårt att hitta till oss om man inte vet att vi finns. Det handlar om att vi ska bredda både vår profil och vårt varumärke.

Svenska kyrkan i utlandet har 34 församlingar och är en del av Visby stift, där Inger Hägg är ansvarig diakon. I april kommer ett tredagarsseminarium för samtliga diakoner i Utlandskyrkan att arrangeras i Paris.

– Vi har länge pratat om att mötas. Vi har ofta möten med hjälp av elektroniken men att se varandra och stärkas i levande livet är också viktigt. Vi är glada över att äntligen få till en träff, säger Inger Hägg.

Fakta: