Skogsaktivister skickade hundratals remissvar

Annika Gottberg är programledare för färdplan för klimatet. Foto: Anders Tukler/Ikon och Gorm Kallestad/TT

Över 200 personer och organisationer har tyckt till om Svenska kyrkans färdplan för klimatet etapp två. De flesta har synpunkter på kyrkans skogsbruk.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Skog Klimat

Annika Gottberg är programledare för färdplan för klimatet. Foto: Anders Tukler/Ikon och Gorm Kallestad/TT

Sedan 2019 har Svenska kyrkan en färdplan för klimatet med tre övergripande mål som ska vara uppnådda 2030: att vara klimatneutral, bidra till värderingsförändring samt att arbeta för klimaträttvisa. 

För att kunna uppnå de tre övergripande målen har arbetet delats in i tre etapper. 2024 går Svenska kyrkan in i etapp två och inför detta ska nya etappmål fastställas. Kyrkokansliet har tagit fram ett förslag på hur den nya färdplanen kan se ut.

– Etapp två tar ett större helhetsgrepp om utsläppen. Samtidigt har en instruktion i beredningsprocessen varit att våga prioritera det viktigaste, där vi kan göra stora framsteg, säger Annika Gottberg, programledare för färdplan för klimatet.  

Flera hundra spontana yttranden

I början av året skickades förslaget på remiss till alla stift. Remissrundan är nu avslutad och förutom svaren från stiften har även runt 200 spontana yttranden inkommit till kyrkokansliet. 

Stiftens remissvar innehåller många synpunkter och berör en bredd av etappmål, men trots det är man positiv till förslaget på färdplan för klimatets andra etapp. Elva av de tolv stift som lämnat ett remissvar tillstyrker förslaget. 

Riktar kritik mot skogsbruket

De spontana remissyttrandena som kommer både från organisationer och privatpersoner är desto mer kritiska. En majoritet av dem berör etappmålen om förvaltning av skog och mark.

– Jag vet att det finns ett stort intresse för kyrkans skogsförvaltning, däremot hade jag inte förväntat mig så många spontana remissvar. Många säger egentligen inget om de etappmål som är på förslag. Min tolkning är egentligen att man vill att skogsförvaltningen inom Svenska kyrkan ska ägna sig åt det som föreslås, säger Annika Gottberg. 

"Kyrkan skulle kunna vara en förebild

En av de organisationer som har lämnat ett spontant yttrande är Skydda skogen. 

– Vi vill visa kyrkan att det finns andra sätt att tänka om skogen och göra nytta för både klimat och biologisk mångfald, det vill säga människa och miljö, säger Sebastian Kirppu, skogsbiolog och skogsambassadör på Skydda skogen.

Skydda skogen har gått igenom etappmålen kring skogsförvaltningen och avstyrker alla förutom ett. Organisationen föreslår nya mål där fokus ligger på att prästlönetillgångarna ska sluta bruka skogen och istället låta den bli en plats för kollagring och bevarande av biologisk mångfald. 

–  Det finns inga goda förebilder när det gäller klimatet och biologisk mångfald bland de stora skogsägarna och skogsbolagen. Kyrkan skulle kunna vara den goda förebilden och få andra skogsägare att inse att kan kyrkan, så kan vi också, säger Sebastian Kirppu. 

Skogsutredningen kan leda till förändrat agerande

Kyrkokansliet är nu mitt uppe i processen med att sammanställa alla remissvar och Annika Gottberg har redan sett flera goda förslag på hur mål kan förtydligas och förbättras. Däremot tror hon inte att de många spontana yttrandena kommer leda till några stora förändringar av etappmålen om skog och förvaltning. 

–  En del av det som föreslås görs redan i någon utsträckning och finns målsatta i andra processer som till exempel stiften jobbar med. Däremot ska skogsutredningen leda till ett förändrat ställningstagande eller agerande för att möta den omställning som krävs av hela samhället, säger hon och syftar på den utredning av Svenska kyrkans skogsbruk som kyrkomötet beslutade om 2021. 

I juni ska ett nytt förslag, reviderat utifrån remissvaren, på Svenska kyrkans färdplan för klimatets andra etapp vara klart och lämnas till kyrkostyrelsen för beslut. 

– Det känns roligt och positivt att vi är nära ett dokument för etapp två i och med allvaret som vi står inför. Jag hoppas att hela kyrkan kan hjälpa till med det här på alla nivåer, för alla har något att bidra med, säger Annika Gottberg.

Fakta: Svenska kyrkans färdplan för klimtatet

Effektmålen för 2030 är: 

  • Svenska kyrkan ska vara klimatneutral senast år 2030, det vill säga inte lämna något nettobidrag till den globala uppvärmningen. 
  • Svenska kyrkan ska verka för den värderingsförändring som vi som mänsklighet behöver åstadkomma och lyfta andliga och existentiella aspekter av klimatkrisen. 
  • Svenska kyrkan ska stärka stödet till de människor som drabbas mest av klimatförändringarnas effekter trots att de bidragit till dem allra minst. 

För alla klara effektmålen har arbetet delats in i etapper med mindre mål. Etappmålen fördelas på åtta kategorier: 

  • Kyrkans uppdrag
  • Energianvändning och byggnader 
  • Produktion av förnybar el
  • Resor och transporter
  • Begravningsplatser, markanläggningar och maskiner 
  • Konsumtion och investeringar, 
  • Klimatanpassningar och krisberedskap 
  • Förvaltning av skog och mark