Tvisten kring det tidigare prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottossons anställningar som slutade i ett utköp splittrade församlingen på Costa del Sol under 2019 och 2020. I mars förra året drog Svenska kyrkan i utlandet in anslaget till församlingen och kallade hem den utsända personalen. Det var också då som granskningen initierades.
Nu är rapporten klar och den visar på brister i redovisningen. Transaktioner på stora belopp från bankkontot har inte gått att återfinna i bokföringen för 2019, det saknas kvitton, dokumentation och policys.
Rapporten från byrån Grant Tornton lyfter fram kostnader på totalt nästan 55 000 euro, motsvarande en halv miljon svenska kronor, som det saknas ordentligt underlag för. Eftersom det inte funnits underlag har det inte gått att fastställa om ekonomin skötts korrekt.
– Det saknas väldigt mycket kvitton, det är bristfällig bokföring och en stor kontanthantering, säger Rickard Jönsson, Skuts avdelningschef på kyrkokansliet.
Hur går ni vidare utifrån detta?
– Frågorna är inte våra, de ligger på församlingen men vi bistår med den hjälp de behöver.
Verksamheten i församlingen är sedan i höstas åter igång med ny utsänd personal. Inledningsvis leddes församlingen av en interim styrelse.
I slutet av februari valdes ett nytt kyrkoråd. Men eftersom det var många frågor att avhandla på årsstämman, rapporten hade blivit klar bara två dagar tidigare, kommer en andra session av årsmötet hållas 28 mars. Då är granskningen en av punkterna.
– Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska analysera det som rapporten lagt fram. Det är mycket välkommet att revisionen har gjorts, ambitionsnivån hos kyrkorådet måste ligga mycket högre i framtiden, säger Anders Stenbäck, tillförordnad kyrkoherde sedan december.
– För oss är det här inga nyheter utan rapporten bekräftar den bild vi har av de områden som vi behöver ta tag i och det går i linje med den ambition som funnits sedan i höstas.
Vad skulle det kunna bli för åtgärder med anledning av rapporten?
– En hel del saker som har med förvaltningen att göra är självklara, vi har redan i januari infört förbättrade attestrutiner till exempel. Sedan är det väl så att om vi hittar belägg för att det inte bara har varit rörigt och saknats underlag utan skulle kunna vara mer allvarligt, då får man följa upp det på juridisk väg. Men det vet vi inte än, det får arbetsgruppen komma fram till efter analys.
Församlingen på Costa del sol har de senaste åren dragits med underskott. Enligt Anders Stenbäck gick församlingen minus med runt 200 000 kronor år 2018, 570 000 kronor år 2019 och 770 000 kronor år 2020. Under 2020 påverkades intäkten svårt av pandemin och restriktioner.
– Vi har nästan slagit i botten men redan lyckats vända utvecklingen och budgeterat för ett plusresultat på 5 000 euro i slutet av 2021.