Granskning pekar på brister i församlingens redovisning

Foto: Annika Ahlefeldt.

Underlag saknas för kostnader på över en halv miljon kronor. Det visar den ekonomiska granskning som gjorts av församlingen på Costa del sol.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: Annika Ahlefeldt.

Tvisten kring det tidigare prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottossons anställningar som slutade i ett utköp splittrade församlingen på Costa del Sol under 2019 och 2020. I mars förra året drog Svenska kyrkan i utlandet in anslaget till församlingen och kallade hem den utsända personalen. Det var också då som granskningen initierades.

Nu är rapporten klar och den visar på brister i redovisningen. Transaktioner på stora belopp från bankkontot har inte gått att återfinna i bokföringen för 2019, det saknas kvitton, dokumentation och policys.

Rapporten från byrån Grant Tornton lyfter fram kostnader på totalt nästan 55 000 euro, motsvarande en halv miljon svenska kronor, som det saknas ordentligt underlag för. Eftersom det inte funnits underlag har det inte gått att fastställa om ekonomin skötts korrekt.

– Det saknas väldigt mycket kvitton, det är bristfällig bokföring och en stor kontanthantering, säger Rickard Jönsson, Skuts avdelningschef på kyrkokansliet.

Hur går ni vidare utifrån detta?

– Frågorna är inte våra, de ligger på församlingen men vi bistår med den hjälp de behöver.

Verksamheten i församlingen är sedan i höstas åter igång med ny utsänd personal. Inledningsvis leddes församlingen av en interim styrelse.

I slutet av februari valdes ett nytt kyrkoråd. Men eftersom det var många frågor att avhandla på årsstämman, rapporten hade blivit klar bara två dagar tidigare, kommer en andra session av årsmötet hållas 28 mars. Då är granskningen en av punkterna.

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska analysera det som rapporten lagt fram. Det är mycket välkommet att revisionen har gjorts, ambitionsnivån hos kyrkorådet måste ligga mycket högre i framtiden, säger Anders Stenbäck, tillförordnad kyrkoherde sedan december.

 – För oss är det här inga nyheter utan rapporten bekräftar den bild vi har av de områden som vi behöver ta tag i och det går i linje med den ambition som funnits sedan i höstas.

Vad skulle det kunna bli för åtgärder med anledning av rapporten?

– En hel del saker som har med förvaltningen att göra är självklara, vi har redan i januari infört förbättrade attestrutiner till exempel. Sedan är det väl så att om vi hittar belägg för att det inte bara har varit rörigt och saknats underlag utan skulle kunna vara mer allvarligt, då får man följa upp det på juridisk väg. Men det vet vi inte än, det får arbetsgruppen komma fram till efter analys.

Församlingen på Costa del sol har de senaste åren dragits med underskott. Enligt Anders Stenbäck gick församlingen minus med runt 200 000 kronor år 2018, 570 000 kronor år 2019 och 770 000 kronor år 2020. Under 2020 påverkades intäkten svårt av pandemin och restriktioner.

– Vi har nästan slagit i botten men redan lyckats vända utvecklingen och budgeterat för ett plusresultat på 5 000 euro i slutet av 2021.

Församlingen blev stor med mycket personal. Samtidigt lades allt fokus på att rädda kyrkohedeparet.

Tidigare kyrkoherde Mikael Jönsson säger att bokföring och underlag fanns på plats när han lämnade sin anställning i församlingen den första januari 2020.

– Vi hade inskannade dokument i den gamla kyrkoherdedatorn och bokföringen har gått ut till revisionsfirman Global Accounting. Men ingen har frågat oss om någonting.

Hur är din bild av att ekonomi sköttes 2019 när du var kyrkoherde?

– Den sköttes som den skulle skötas. Det var ett jobbigt år, sedan mars månad 2019 handlade varje kyrkoråd om våra anställningsförhållanden, men församlingen tuffade på.

Kyrkans Tidning har tagit del av den årsrapport och den verksamhetsberättelse från 2019 som presenterades på stämman i mars förra året, då ansvarsfrihet för styrelsen röstades igenom i enlighet med vad revisorn från Global Accounting rekommenderade, men i motsatts till vad lekmannarevisorn rekommenderade.

Enligt den redovisningen gick församlingen back med närmare en halv miljon kronor 2019. Det förklaras bland annat med att medlemmar och besökare minskade på grund av konflikten och att kostnader för framför allt personal sprang iväg.

– Församlingen blev stor med mycket personal. Samtidigt lades allt fokus på att rädda kyrkohedeparet. Kassören slutade också och kyrkorådet klarade inte att hålla ihop den ekonomiska biten, säger Mikael Jönsson.

– Med tanke på den miljon i omsättning som vi hade, med så mycket aktivitet och 40 000 besökare, tycker jag det är mycket pengar men inte anmärkningsvärt med tanke på omständigheterna.

Kyrkans Tidning har sökt den tidigare ordföranden för kyrkorådet.