
Den moderata riksdagsledamoten Noria Manouchi föreslog i en motion att Svenska kyrkan inte längre skulle få hjälp av Skatteverket att ta ut kyrkoavgiften. Att Skatteverket ger den hjälpen vittnar om en osund relation mellan stat och religion, tyckte hon.
Konstitutionsutskottet menade i sitt utlåtande att stödet till trossamfund nyligen har övervägts och tyckte att det inte finns anledning att förändra den statliga uppbördshjälpen till trossamfunden. Riksdagen gick på utskottets linje.
Hade setts över

Noria Manouchis partikamrat Stefan Olsson ville att det skulle tillsättas en utredning om att avskaffa lagen om Svenska kyrkan. Han tycker att lagen snävar in religionsfriheten eftersom den begränsar Svenska kyrkans rätt att definiera sin religiösa åskådning.
Men riksdagen sa nej. Konstitutionsutskottet, som behandlade alla motioner med koppling till Svenska kyrkan, ansåg att eftersom lagen utreddes noggrant inför de förändrade relationerna mellan Svenska kyrkan och staten år 2000, och då lagen också har stark förankring i Svenska kyrkan, så finns inga skäl att ta bort den.
Dålig kontroll på pengarna

Liberalen Fredrik Malm hade motionerat om att låta utreda om begravningsavgiften ska bli en del av det vanliga skatteuttaget. Begravningsavgiften är kostnadsdrivande och kontrollen över pengarna är dålig, menade han. Frågan har väckts i riksdagen de senaste åren och utskottet såg inga skäl till en utredning.
Två moderata ledamöter, Kristina Axén Olin och Sten Bergheden, och centerpartisten Elisabeth Thand Ringqvist hade motionerat om konkurrenssituationen inom begravningsverksamheten.

"Kyrkans begravningsbyråer dominerande"
Kristina Axén Olin, som också är ledamot i kyrkomötet för Borgerligt alternativ, tyckte att kyrkans huvudmannaskap för begravningsverksamheten behöver ses över. Hon oroades över att privata begravningsbyråer ska drabbas av en osund konkurrens genom de kyrkliga begravningsbyråerna.

Han delade oron
Sten Bergheden delade oron. Kyrkans begravningsbyråer kan få fördelar, exempelvis genom att kunna flytta personal mellan olika verksamheter, jämfört med privata begravningsbyråer.
Centerpartisten Elisabeth Thand Ringqvist tyckte också att Svenska kyrkans begravningsbyråer har fördelar utifrån ”sin dominerande och privilegierade ställning”. Hon vill att begravningslagen ska ändras i enlighet med ett förslag från Konkurrensverket.
Råden ska utredas

Utskottet hade yrkat på avslag med hänvisning till att kyrkostyrelsen uppdaterat sina råd om hur Svenska kyrkans församlingar ska bedriva begravningsbyråverksamhet. Konkurrensverket tycker att råden är bra, men de är inte bindande och myndigheten uppfattar det inte som att församlingarna följer dem fullt ut.
Därför förslog Konkurrensverket en utredning om en lagändring för att göra kyrkostyrelsens råd obligatoriska. Förslaget bereds för närvarande inom Regeringskansliet och därför yrkade utskottet på avslag, och riksdagen sa nej.
Försäkring för trossamfunden

Socialdemokraten Dzenan Cisija motionerade om en utredning av ett statligt försäkringsskydd för utsatta trossamfund. Ibland vill försäkringsbolag inte försäkra deras egendom eftersom hat och hot mot samfunden har blivit vanligare. Då regeringen inlett en särskild satsning på försäkringsfrågor gentemot trossamfund så avslogs motionen.
Besluten fattades den 26 mars.