Det var den 1 januari i år som de båda lärarfacken Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund gick ihop och bildade det nya fackförbundet Sveriges lärare. Samtidigt bildades inom Sveriges lärare den rikstäckande Riksföreningen Sveriges lärare för anställda inom Svenska kyrkan. Där ingår de som redan var medlemmar i något av de två lärarförbunden. Riksföreningen har runt 2 500 medlemmar, varav 68 procent är kyrkomusiker och 18 procent är förskollärare.
"Kommer att ta tid"
Ordförande för den nya riksföreningen är Nils-Gunnar Karlson, som också är ordförande i Kyrkomusikernas riksförbund, KMR. Han är nöjd.
– Jag ser att vi kan bygga upp något jättebra här. Men det kommer att ta tid.
Han ser riksföreningen som en naturlig utveckling. Det blir lättare att samordna mandaten när samma avtalsområde hamnar under samma tak, menar han.
Tidigare hade kyrkomusikerna egna förhandlingsombud, så kallade stiftsombud, medan pedagoger och andra anställda inom Svenska kyrkan var utspridda på förbundens 290 lokalavdelningar, en i varje kommun. Nu får man förhandlingsombud som förhandlar för alla grupper.
Hoppas att fler engagerar sig fackligt
KMR fortsätter som eget yrkesförbund. Tanken är att de andra yrkesgrupperna ska få egna nätverk. Nyligen hade riksföreningen ett digitalt årsmöte, då man beslutade att bilda 13 regionala underföreningar, en i varje stift.
– Då får vi närmare till varandra inom stiften. Det gör det lättare att bygga nätverk för exempelvis förskollärare.
Nils-Gunnar Karlson hoppas att detta ska leda till fler medlemmar och att fler engagerar sig fackligt.
– Det blir också lättare att agera som påtryckningsgrupp.