Rosettfönstret från slutet av 1200-talet har fått en ny plats i Nicolauskapellet i domkyrkan. Ett mästerverk skapat av okända stenhuggare som har plockats ner av nutida stenhuggare, enligt ett pressmeddelande.
– Det är fantastiskt att det 800 år gamla rosettfönstret får fortsätta vara en del av katedralen, säger Christer Staaf, domkyrkokaplan. Nu har alla möjlighet att se det på nära håll.
På medeltiden var glas dyrbart och mindre bitar av glas fästes in i stommar. Den nya stommen, som har ersatt den från 1200-talet, är även den i kalksten och har levererats från Borghamns stenförädling. Med hjälp av modern teknik har ett nytt stenfönster skapats som ska hålla många år.
Har man inte möjlighet att resa till Linköping kan man titta på en film som Östergötlands museum lagt ut på Youtube.
– Med det nya vackra rosettfönstret på plats är vi nu i sista etappen av domkyrkans fönsterrestaurering, säger byggnadsantikvarie Maria Klint i pressmeddelandet.
Nu ska fönstren i Thomaskapellet restaureras, bland annat ska vattenavledningen förbättras. Museets konservatorer rengör valvet i samma kor som har 16 vapensköldar.
– Det är viktigt att bevara och dokumentera för framtiden. Det är ett privilegium att komma så här nära historien, se de gamla stenhuggarmärkena och spåren av verktygen. Det tror jag att många uppskattar, säger Maria Klint.