Jerry Pillay, Kyrkornas världsråds (KV:s) generalsekreterare, säger att det inte stämmer med Bibelns fredskallelse till kristna att kalla invasionen ”ett heligt krig”, inte med KV:s ställningstaganden och inte heller med vad patriark Kirill har sagt tidigare. Då har han sagt att han inte betraktar kriget i Ukraina som heligt.
Formuleringen om det heliga kriget antogs av en stor rysk organisation, de ryska folkens råd, i slutet av mars. Den rysk-ortodoxe patriarken är ordförande för rådets möten och i samband med det senaste antogs ett dekret om dagens och framtidens ryska värld, med ryska myndigheter som mottagare. I dekretet står att ”den militära specialoperationen är ett heligt krig”
Avvisade heligt krig
En delegation från KV besökte patriark Kirill våren 2023 och då avvisade Kirill tanken att kriget i Ukraina skulle vara heligt. Nu hoppas KV på ett samtal med patriarken, snarast, för att klargöra hur rysk-ortodoxa kyrkan och patriarken ställer sig till uttalandet.
Marianne Ejdersten, kommunikationsdirektör på KV, hoppas på ett positivt svar.
- Vi skickade brevet för drygt en vecka sedan och det brukar ta 10 till 20 dagar att få svar på den här typen av brev. Jag är övertygad om att rysk-ortodoxa kyrkan kommer att svara och förhoppningsvis kommer ett möte att äga rum i maj, som generalsekreterare Pillay har begärt.
Aktiv medlem i världsrådet
Hon berättar att KV fortlöpande har kontakt med rysk-ortodoxa kyrkan via dess företrädare i KV i Genève.
När Ryssland hade påbörjat den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 diskuterade KV:s centralkommitté den rysk-ortodoxa kyrkans medlemskap. Då beslutade centralkommittén att kyrkan ska få vara kvar som medlem, att dialogen ska fortsätta och rysk-ortodoxa kyrkan har också deltagit i KV:s arbete och även i samtal inför uttalanden om kriget i Ukraina.
"Möte första steget"
Vad som händer om rysk-ortodoxa kyrkan beslutar att hålla fast vid uttalandet att kriget i Ukraina är ett heligt krig, blir föremål för KV:s verkställande kommitté att diskutera vid nästa möte i juni, förklarar Marianne Ejdersten.
- Men nästa steg är ett möte med den rysk-ortodoxa kyrkan. Sedan får KV:s verkställande kommitté diskutera vad som ska hända därefter, utifrån utgången av samtalen. Men ett utträde från KV är en lång process som skulle ta flera år, säger hon.