"Heligt krig" skapar ekumenisk oro

Rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirills inställning till kriget i Ukraina oroar Kyrkornas världsråd. Foto: Oleg Varov AP/TT

Kyrkornas världsråd vill att patriark Kirill klargör om han och rysk-ortodoxa kyrkan tycker att invasionen av Ukraina är ett heligt krig.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirills inställning till kriget i Ukraina oroar Kyrkornas världsråd. Foto: Oleg Varov AP/TT

Jerry Pillay, Kyrkornas världsråds (KV:s) generalsekreterare, säger att det inte stämmer med Bibelns fredskallelse till kristna att kalla invasionen ”ett heligt krig”, inte med KV:s ställningstaganden och inte heller med vad patriark Kirill har sagt tidigare. Då har han sagt att han inte betraktar kriget i Ukraina som heligt. 

Jerry Pillay

Formuleringen om det heliga kriget antogs av en stor rysk organisation, de ryska folkens råd, i slutet av mars. Den rysk-ortodoxe patriarken är ordförande för rådets möten och i samband med det senaste antogs ett dekret om dagens och framtidens ryska värld, med ryska myndigheter som mottagare. I dekretet står att ”den militära specialoperationen är ett heligt krig”

Avvisade heligt krig

En delegation från KV besökte patriark Kirill våren 2023 och då avvisade Kirill tanken att kriget i Ukraina skulle vara heligt. Nu hoppas KV på ett samtal med patriarken, snarast, för att klargöra hur rysk-ortodoxa kyrkan och patriarken ställer sig till uttalandet. 

Marianne Ejdersten, kommunikationsdirektör på KV, hoppas på ett positivt svar.

Marianne Ejdersten

- Vi skickade brevet för drygt en vecka sedan och det brukar ta 10 till 20 dagar att få svar på den här typen av brev. Jag är övertygad om att rysk-ortodoxa kyrkan kommer att svara och förhoppningsvis kommer ett möte att äga rum i maj, som generalsekreterare Pillay har begärt.

Aktiv medlem i världsrådet

Hon berättar att KV fortlöpande har kontakt med rysk-ortodoxa kyrkan via dess företrädare i KV i Genève.

När Ryssland hade påbörjat den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 diskuterade KV:s centralkommitté den rysk-ortodoxa kyrkans medlemskap. Då beslutade centralkommittén att kyrkan ska få vara kvar som medlem, att dialogen ska fortsätta och rysk-ortodoxa kyrkan har också deltagit i KV:s arbete och även i samtal inför uttalanden om kriget i Ukraina.

"Möte första steget"

Vad som händer om rysk-ortodoxa kyrkan beslutar att hålla fast vid uttalandet att kriget i Ukraina är ett heligt krig, blir föremål för KV:s verkställande kommitté att diskutera vid nästa möte i juni, förklarar Marianne Ejdersten.

- Men nästa steg är ett möte med den rysk-ortodoxa kyrkan. Sedan får KV:s verkställande kommitté diskutera vad som ska hända därefter, utifrån utgången av samtalen. Men ett utträde från KV är en lång process som skulle ta flera år, säger hon.

Fakta: Kyrkorna världsråd

  • Bildades 1948 och utgör med sina cirka 350 medlemskyrkor världens största ekumeniska sammanslutning.
  • En stor del av de protestantiska kyrkorna och de flesta ortodoxa kyrkorna är medlemmar. Romersk-katolska kyrkan är inte formell medlem men sänder representanter till organisationens möten och deltar fullt ut i väsentliga delar av Kyrkornas världsråds verksamhet. 
  • Har inget huvudkontor eftersom organisationen är och styrs av sina medlemmar. Det administrativa centret ligger i Genève, Schweiz.

Källa: Svenska kyrkan