Ekho försiktigt positiva till förbud mot omvandlingsterapi

"Tvetydigt med förbud", tycker Robin Paulonen på EKHO som ändå är positiv till motionen. Foto: Privat, Marcus Gustafsson

Förbud mot omvandlingsterapi mot hbtq-plus-personer. Det föreslår åtta S-politiker i en gemensam riksdagsmotion.

"Viktigt att en lag blir tydlig", kommenterar Robin Paulonen från Ekho.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hbtq
"Tvetydigt med förbud", tycker Robin Paulonen på EKHO som ändå är positiv till motionen. Foto: Privat, Marcus Gustafsson

I motionen står: För att skydda hbtq+personer, och framförallt unga hbtq+ personer är det nödvändigt att motverka omvandlingsterapi. Ett förbud behöver såväl ta formen av ett direkt förbud mot utförandet av omvandlingsterapi och att agera när unga riskerar att utsättas.”

Det är galenskap, och en företeelse som också fördöms runt om i världen”, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i riksdagens justitieutskott och en av medförfattarna till motionen, till Ekot i Sveriges Radio, och fortsätter:

För mig är det viktigt att Sverige är fritt från olika former av förtryck. Du ska alltid kunna vara den du är, älska den du älskar och leva det liv du själv vill”, fortsätter han.

En kartläggning har inletts av MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) för att se hur utbrett detta är i Sverige. Rapporten ska vara klar i mars.

Malta var först med att införa en lag mot omvandlingsterapi 2016, och flera andra länder har följt efter. Norge har ännu ingen lag men det har diskuterats i flera år.

Robin Paulonen, förbundsordförande i riksförbundet Ekho (Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer), hur har det fungerat i andra länder?

– Det är nästan lite för tidigt att säga hur det har fungerat. Om vi får igenom en lag så kommer den att se helt annorlunda ut, med tanke på att organiseringen kring detta i Sverige, Norge, USA och England, har sett så olika ut och kommer att få så olika konsekvenser.

Den så kallade Exodusrörelsen, som tror på omvändelse genom terapi, har aldrig varit särskilt stor i Sverige. Här har vi istället haft Medvandrarna, som tror mer på celibat som en form av lösning för homosexuella män.

– Sedan är det alltid tvetydigt med förbud. Kommer det att hjälpa? Kommer de som blir utsatta för omvandlingsterapi bli lyssnade på? Eller kommer det att bli locket på-effekt och de som tänker att man kan bota homosexualitet med bön och själavård – kommer vi att nå de personerna eller blir ytterligare en splittring i kyrkan? Det vet vi inte, säger Robin Paulonen.

Vet man hur vanligt förekommande det här är i Sverige?

– Svårt att svara på, det finns ett stort mörkertal. I de kanaler där Ekho verkar har vi ett stort nätverk av personer som har blivit utsatta för motbön eller bibelrelaterat våld eller själavåld i form av kristna ledare som har försökt…

Bibelrelaterat våld?!

– Ja, det handlar om att när man försöker diskutera HBTQ-frågor eller sin identitet så möts man av att man slänger bibelord, oftast från Sodom och Gomorra eller liknande. Man använder Bibeln som ett slagträ och hittar alla argument till varför HBTQ-personer inte hör hemma i kyrkan direkt från Bibeln.

– För kristna HBTQ-personer är erfarenheten att vilja be bort sin queerhet eller sin sexualitet ganska vanlig. Man har fostrats in i att vi ska vara heterosexuella och allt annat är någonting fel, så det är ju inte ovanligt att vi har de här samtalen.

Vad ska lagstiftarna tänka på om det blir en lag?

– Man ska lyssna på MUCF-utredningen eftersom den plockar upp rättighetsinnehavarens perspektiv. Det handlar om att möjliggöra religionsfrihet för alla när man gör en sådan här lag. Kyrkan har tyvärr varit dålig på att ta hand om HBTQ-personer och att se till att vi också får ta plats.

– Lagen kan ses som ett nödvändigt ont för att försöka göra upp med det här, men framför allt tror jag att det är viktigt att vara konkret. Vi hör röster redan nu som är rädda för att man ska förbjuda själavård eller förbön. Därför måste man vara väldigt tydlig om att det här handlar om en våldsprocess. Det handlar inte bara om den kristna frikyrkan eller kyrkan överlag. Omvändelseterapi finns också i den sekulära världen, och i den muslimska, det är ju en allmän lag.