Beslutet innebär att Svenska kyrkan i Melbourne och i Sydney upphör, i stället bildas Svenska kyrkan i Australien.
Svenska kyrkan i Jerusalem upphör. Dessutom upphör utlandsförsamlingarna i Nederländerna och i München, i Washington DC, i Sao Paulo och i Buenos Aires. I stället för att vara församlingar kommer dessa att bli verksamhetsplatser.
En ny församling ska också bildas i Asien.
Det beslutade Svenska kyrkans kyrkostyrelse vid sitt sammanträde den 10-11 maj.
Församlingar får köpa kyrkor
Kyrkostyrelsen beslutade också att de utlandsförsamlingar som firar gudstjänst och bedriver verksamhet i fastigheter som ägs av Trossamfundet Svenska kyrkan eller Stiftelsen för Svenska kyrkan i utlandet ska erbjudas att köpa dessa fastigheter.
Två församlingar vars fastigheter ägs av nationell nivå är kyrkorna i Paris och Svenska kyrkan i Bryssel.
Fredrik Ollila, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Bryssel, säger till Kyrkans Tidning att han alldeles nyss läst beslutet och att erbjudandet om att köpa lokalerna är nyheter för honom också.
– Det står att församlingarna ska erbjudas att köpa fastigheterna. Vad det kan innebära vet inte jag i dag. Det kommer väl antagligen att bli någon diskussion om ett erbjudande.
– Men församlingen i Bryssel har dock inga sådana pengar på banken, det kan jag säga även om jag egentligen inte har någon mer kommentar än så.
Fler utredningar
I Spanien ägs några bostäder av Svenska kyrkan nationellt och även lokalerna i Melbourne är nationellt ägda.
De övriga församlingarna äger sina egna fastigheter eller hyr lokaler.
Framtiden för andra fastigheter som församlingarna har verksamhet i och församlingarnas personalbostäder, som ägs av Svenska kyrkan och Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet, kommer också att utredas beslutade kyrkostyrelsen.
Inriktningsbeslut
Kyrkostyrelsen tog också beslut om de långsiktiga målen och strategierna för Svenska kyrkan i utlandet, inriktningen för församlingsverksamheten, församlingssamverkan och samverkansavtal med den nationella nivån och inriktningen för Svenska kyrkan i utlandets mobila verksamhet.
Kyrkostyrelsens beslut följer ett förslag som kyrkostyrelsens arbetsutskott lade fram. Det bedömdes vara arbetsmaterial tills kyrkostyrelsen hade fattat beslutet och därför lämnades det inte ut. Förslaget finns inte bifogat protokollet.
Enligt kyrkostyrelsens protokoll ska utlandskyrkans organisationsförändring och verksamhet följas upp vart fjärde år med start 2028.