
John Gillberg tog ett steg tillbaka för att tänka igenom vad för fasta som skulle göra honom gott. Foto: Privat, Getty Images
"Det positiva är att jag får mina nyheter från seriösa källor, inte sociala medier", säger John Gillberg, 18 år. Han berättar om insikterna han vunnit genom fastan.
Det var i årskurs sex som John Gillberg i Göteborg fastade för första gången. Han valde att avstå från kött under en adventsfasta efter att ha hört andra prata om det i kyrkan. I dag beskriver han den fastan som misslyckad.
– Jag mådde dåligt och kände mig svag, antagligen för att jag inte hade ersatt köttet med annat, utan bara tog bort, säger han.
Onödig fasta
Det var svårt att se någon mening med fastan efter den upplevelsen. Förra året gjorde han ett nytt försök - en sockerfasta. Under samma år läste han igenom hela Nya testamentet vilket fördjupade hans förståelse av tron.
– När jag förstod att Gud verkligen älskar oss så insåg jag att han inte vill att vi skulle fasta på ett sätt som inte är bra för oss.
En lugnare morgon
John tog ett steg tillbaka för att tänka igenom vad för fasta som skulle göra honom gott. Under askonsdagsmässan tog han beslutet att avstå från sociala medier ända fram till påsk.
Det som förändrades under fastan var att han inte låg kvar i sängen och scrollade på morgonen. Han beskriver en lugn morgon där han gör sig i ordning innan skolan och får tid över.
– När man kommer till skolan så har man haft en lugn morgon, och jag sov bättre också.
Det svåra har varit att missa det som händer på sociala medier.
– Det positiva är att jag får mina nyheter från seriösa källor, inte sociala medier. Det svåra är att inte vara uppdaterad om det som sker bland vänner och bekanta.
Läsa Bibeln
Under fastan har han läst Bibeln oftare och haft mer tid för andakter.
– Det känns jätteskönt, jag hinner läsa mycket i Bibeln. Sen somnar man liksom.
Ju mer han läser Bibeln, desto mer faller bitarna på plats. Bibelläsningen har påverkat hans syn på fastan.
– Gud vill inte att vi ska lida, utan att vi ska må bra, säger John.
Vad tycker du, kan man fasta om man inte är troende?
– Det kan man nog. Men det blir inte en fasta, utan ett nyårslöfte. Utgångspunkten som gör det till en fasta är att Gud vill att vi mår bra.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.