Så kan AI komma att användas på nationell nivå

Kommer Svenska kyrkan använda AI till att skapa bilder? Så här tolkar programmet Chat GPT artikeln om kyrkostyrelsens riktlinjer för AI.

Nu har kyrkostyrelsen skapat en policy för hur AI ska hanteras. Kyrkokansliet tror att AI-verktyg kommer att användas i kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Kommer Svenska kyrkan använda AI till att skapa bilder? Så här tolkar programmet Chat GPT artikeln om kyrkostyrelsens riktlinjer för AI.

Artificiell intelligens (AI) har de senaste åren gått från att vara en avlägsen vision till något som förekommer i människors vardag. Nu har kyrkostyrelsen utfärdat riktlinjer och policy för hur AI ska hanteras av anställda på nationell nivå.

- Vi märkte att medarbetare började undra över AI och några kanske också har börjat testa. Därför ville vi ta tag i detta tidigt, säger David Axelson-Fisk, som är senior rådgivare på ledningsavdelningen.

Kan hjälpa fler i kyrkan

Riktlinjerna gäller enbart för den nationella nivån, men han tror att de kan inspirera andra enheter i kyrkan.

- Kyrkostyrelsen får inte skapa anvisningar för lokala nivåer, men de får gärna titta på riktlinjerna och ta stöd i dem.

Han betonar att grundinställningen till AI är positiv; AI kan i olika former fungera som stöd för personal och förtroendevalda. I riktlinjerna påpekas dock att när ett AI-verktyg används så måste det också göras en riskanalys, bland annat utifrån ekonomiska, strategiska och etiska perspektiv. Beroende på hur stora riskerna bedöms att vara så ska olika nivåer besluta om AI får användas, om det är hög risk så hamnar beslutet på kyrkostyrelsens bord.

- Riskanalyserna ska inte övergöras, det ska inte bli till en administrativ överbyggnad, säger han.

Ingen hemlighet med AI

I riktlinjerna framkommer det att Svenska kyrkan på nationell nivå ska vara öppen med när AI används.

Gäller det även om en präst använt AI för att rätta en predikan?

- Ja, i princip. Man ska vara tydlig, och om en medarbetare använt AI för att till exempel göra en sammanfattning så kan man säga det till sin chef. Och om vi använder AI i kontakt med allmänheten så ska vi också meddela det, så att vi inte lurar folk.

Nationell nivå ska inte använda gratisprogram med AI utan betala för verktygen, vilket ska ge en större kontroll över hur kyrkans data används. I princip ska inte heller AI användas för att hantera känsliga personuppgifter.

- Det finns också områden där AI inte alls ska användas, inte ens prövas. Vi tycker inte att AI har en plats i själavården.

Kan bli viktigt för IT och kommunikation

Men i grunden tror han att Svenska kyrkan kommer att få stor nytta av AI. Han tycker det är svårt att sia om exakt hur AI kan användas då utvecklingen går så snabbt, men ett område är kyrkans fastigheter.

- Man kanske kan få en smartare styrning av värme och kyla i kyrkorna genom AI, säger David Axelson-Fisk.

I dagsläget ser han en stor potential för AI inom IT och kommunikation. AI kan användas för att upptäcka och åtgärda säkerhetsbrister i IT-system. Inom kyrkans kommunikation kan AI-verktyg till exempel användas för att skapa och förbättra texter.

- Man kan tänka sig att AI kan göra sammanfattningar av texter, och också målgruppsanpassa dessa. Men man kan aldrig överlämna ansvaret för resultatet till AI, i slutändan ligger det alltid hos användaren, säger han.

Ser en sund skepsis

Somliga anställda kan känna en oro inför att använda AI. David Axelson-Fisk berättar att anställda kommer att få utbildning inom området.

- Det finns en sund skepsis. Man kanske har prövat att använda AI, men tyckt att det blivit fel ibland och man litar inte på resultatet, säger han.

Fakta: Artificiell intelligens, AI,

Är dels intelligens som tillskrivs ett datorsystem, dels ett forskningsområde inriktat mot konstruktion av datorsystem som uppvisar intelligent beteende. 

Syftet med artificiell intelligens är att på konstgjord väg efterlikna hjärnans förmåga att dra slutsatser, planera, lösa problem, inhämta ny kunskap, förstå naturligt språk och så vidare.

I Sverige använder 27 procent artificiell intelligens regelbundet i sitt arbete, jämfört med det globala snittet på 36 procent.

Källa: NE,PWC