Svenska kyrkans färdplan för klimatet går snart in i sin andra etapp. Den ska pågå 2024–2027.
Etappen är uppdelad på olika mål, däribland transport och resande. Ett av delmålen är att resor med flyg ska ha minskat med minst 50 procent i kilometer under etappen.
– Målet är ambitiöst och det kommer att kräva modiga beslut, men det är möjligt, säger Annika Gottberg, programledare för Färdplan för klimatet och miljöspecialist på kyrkokansliets enhet för diakoni och hållbar utveckling.
Lärdomar från pandemin
Hon berättar att kyrkokansliet arbetar för att hitta sätt för att ta fram heltäckande data om Svenska kyrkans klimatutsläpp från flygresor. Redan i dag finns dock data från nationell nivås flygresande. Den nationella nivån flög 2022 mindre än 40 procent av sträckan som flögs 2019, säger Annika Gottberg.
– Det är kombinationen av att man under pandemin lärde sig mötas mer digitalt och att det under perioden togs fram ny resepolicy, reseriktlinjer och resehandbok på nationell nivå.
Ute i stiften, pastoraten och församlingarna ser satsningarna olika ut. Det finns församlingar som tagit beslut om att helt sluta flyga och de som fortfarande flyger.
– Förutsättningarna ser inte ut likadant i alla delar av landet. Till ett visst mål i färdplanen har vissa församlingar förutsättningar att bidra mer och andra församlingar bidrar mindre, men kanske mer till ett annat, säger Annika Gottberg.
Dela goda erfarenheter ett tillvägagångssätt
Det bästa sättet att få flera att välja bort flyget, säger Annika Gottberg, är att dela med sig av goda erfarenheter.
– När det gäller klimat och miljö tror jag att det är viktigt att stötta och peppa varandra, men att vara försiktiga med fördömanden.
Stockholms stift tog under Färdplan för klimatets första etapp fram hemsidan flygfritt.se. Där delas tips på resescheman för resor med buss eller tåg till några orter i Europa, packlistor och tips på aktiviteter som kan göras under färden.
– Att inte flyga innebär inte att man måste sluta resa, men att man måste börja tänka på ett annat sätt på resorna. Att förflyttningen tillsammans med en grupp på tåg eller buss kan stärka gruppen och vara lärorik, säger Annika Gottberg.
Bygger på att alla enheter hjälps åt
Det är kyrkostyrelsen som har beslutat om Färdplan för klimatet. Färdplanen bygger på att alla enheter i Svenska kyrkan hjälps åt, men inget enskilt mål är tvingade för stift, församlingar eller pastorat.
– Det är inte tvång i delarna, men för att ta ansvar för skapelsen i det här klimatnödläget behöver vi alla vara med på färden i stor omfattning.