Joakim Lindqvist på Kyrkans försäkring AB har en 20-årig erfarenhet från arbete inom räddningstjänsten. Han säger att det man kan göra för att förhindra brand är att ha ordning och reda och tänka efter före.
– Jobba systematiskt med planer, checklistor och se över vilka risker som finns. Ofta är det elfel som gör att det börjar brinna. Det är jätteviktigt med underhållet. Elfel kan upptäckas till exempel med värmekamera och så kallad termografering.
Elfel och blixtnedslag vanliga orsaker
– Vi vet att underhållet är en utmaning och innebär stora kostnader. Man får jobba med de förutsättningar man har. Man kanske kan ha huvudströmbrytare i kyrkan så man kan bryta strömmen och knappt ha någon elektricitet i gång.
Förutom elfel är blixtnedslag en vanlig orsak till bränder i kyrkor.
– I samband med elbesiktningarna som görs var tredje år kan man samtidigt passa på att se över åskskyddet, tycker Joakim Lindqvist.
Bra att ha koll på inventarier
Branden i Sjösås nya kyrka tros ha startat på vinden. Just kyrkors vindar är stora utrymmen som bidrar till ett snabbt och kraftigt brandförlopp om brandgas ansamlas där, säger Joakim Lindqvist.
– Det förvaras en hel del saker i torn, altartavlor och altarringar. Det är sådant som brinner bra, så lite ordning och reda där med är bra.
Om olyckan väl är framme är det viktigt att i förväg ha tänkt på vilka inventarier som är mest värdefulla.
– Man ska ha en räddningsplan för vilka inventarier som ska prioriteras i det absolut akuta skedet och var de finns, så räddningstjänsten kan få den informationen när den kommer på plats.
Man ska ha en räddningsplan för vilka inventarier som ska prioriteras i det absolut akuta skedet så räddningstjänsten kan få den informationen när den kommer på plats.
Kostsamt att bygga upp
För kyrkor byggda före 1946 får försäkringstagarna själva vara med och bestämma värdet på byggnaden. Det blir sedan maxbeloppet som man har rätt att få ut om olyckan skulle vara framme.
– Ju högre värde man sätter desto högre premie blir det så det är den avvägningen man får göra.
Sjösås nya kyrka hade ett försäkringsvärde på knappt 30 miljoner berättar Mats Lindblad, fastighetschef på Växjö domkyrkopastorat. Om kyrkan skulle återuppbyggas skulle det enligt honom kosta betydligt mer än så.
– Vi har ingen fakta i dag hur stora skador det är på murverk och så, men det finns rimligen bedömningen att en del måste man riva ner på grund av att det är så pass brandskadat.
Vilka är dina viktigaste tips för att undvika brand?
– Vi har Sjösås nya kyrka och alla andra kyrkor installerat inbrottslarm som kan detektera skadegörelse eller intrång. Vi har installerat ett brandlarmsystem med en samlad enhet som kontinuerligt mäter eventuell brandgas i hela kyrkorummet. Men ibland händer det som inte ska hända även om har alla den tekniken.
Mats Lindblad säger att det är viktigt just på landsbygden att brand upptäcks så tidigt som möjligt.
– Nu var räddningstjänsten med sin lokala styrka på plats ganska omgående men för huvudstyrkan tog det nästan 20 minuter, en halvtimme att ta sig dit och då var branden i stort sett fullt utvecklad på vinden.