Så kan president Trump påverka kristenheten

President Donald Trump deltog i en gudstjänst i en episkopal kyrka under måndagen. Foto: AP Photo/Evan Vucci

Många amerikanska kristna knyter stora förhoppningar till Donald Trump. Men författaren Pekka Mellergård tror på en splittrad kristenhet under Trumps ämbetsperiod.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

USA

President Donald Trump deltog i en gudstjänst i en episkopal kyrka under måndagen. Foto: AP Photo/Evan Vucci

När Donald Trump installeras som USA:s 47:e president ber han i presidenteden Gud att hjälpa honom. Om det är Gud som hjälpt honom att bli president är en öppen fråga, men han hade inte blivit president utan stödet från en betydande del av den amerikanska kristenheten, och då särskilt den mer konservativa delen.

Katoliker och reformerta i regeringen

Pekka Mellergård, som tidigare varit rektor för Örebro teologiska högskola och Enskilda högskolan, har granskat banden mellan Trump och evangelikala kristna i boken ”Hur kunde det gå så här långt?”.

– Det är lika många eller fler kristna som har röstat på honom denna gång. Efter Trumps första ämbetsperiod så borde de veta vad de röstade på, säger han.

Pekka Mellergård menar att kristendomen, åtminstone i konservativ tappning, kommer att få utrymme under Trumps presidentskap. Han har utsett flera ministrar som är uttalat kristna, men då med mer reformert eller konservativ katolsk inriktning.

– En sak är säker, och det är att spänningarna i kristenheten i USA kommer att öka ännu mer, säger han.

Kan bli bakslag

Enligt en opinionsundersökning som gjorts av opinionsinstitutet PEW är migrationsfrågan helt central för Trumps väljare. Donald Trump har också aviserat att han vill genomföra tvångsutvisningar i stor skala. 

– Jag tror ändå att hårdare tag mot migranter kan göra en del av hans kärnväljare bekymrade, det kommer inte att landa så väl hos dem, säger han.

Donald Trump har tagit åt sig äran av att det blivit vapenvila i Gaza. Pekka Mellergård tror att han kan lyckas väl i Mellanöstern, och att han har stora möjligheter att medla fram ett fredsavtal mellan Israel och Saudiarabien. 

– Att skapa två stater i Israel och Palestina vore att liera sig med antikrist har evangelikala kristna menat. Men skulle Trump lyckas åstadkomma en tvåstatslösning så är det nog inte så många av de evangelikala som skulle vilja bli påminda om att de motsatt sig den lösningen så starkt, samtidigt som deras president lyckats medla fred i Mellanöstern, säger Pekka Mellergård.