Allhelgona större än advent och jul

Ljus, norra begravningsplatsen i Stockholm, Allhelgona

Norra begravningsplatsen i Stockholm är en av många platser där folk under allhelgonahelgen kommer att samlas och tända ljus. Foto: Marcus Gustafsson

Allhelgonahelgen är det tillfälle då flest människor kommer i kontakt med Svenska kyrkan. "Vi som är anställda ska akta oss noga för att ta över", säger prästen Kent Wisti. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Allhelgona
Ljus, norra begravningsplatsen i Stockholm, Allhelgona

Norra begravningsplatsen i Stockholm är en av många platser där folk under allhelgonahelgen kommer att samlas och tända ljus. Foto: Marcus Gustafsson

Under allhelgonahelgen kommer mer än en tredjedel av svenskarna att besöka en kyrkogård.

Det indikerar i alla fall statistik från kyrkokansliets årliga enkät undersökning Kyrkbussen, där 39,5 procent av de svarande 2023 sa att de besökt en kyrkogård i samband med alla helgons dag.

– Det är alldeles fantastiskt. Och det är inte så gammalt, det folk uppskattar är att gå till sina anhörigas gravar och tända ljus, säger Kent Wisti, stiftsadjunkt för mission på Lunds stift.

Tradition från katolska länder

Att tända ljus på gravarna under just alla helgons dag blev populärt efter andra världskriget. Det var de katolska länderna i Europa som var inspiration och enligt Kent Wisti var man i Svenska kyrkan skeptisk till seden. 

Kent Wisti

Kent Wisti

– Så det här är inte något som kyrkan har lyft utan som har kommit av sig själv. Jag tror att vi skall vara varsamma, förundras och inte störa det fina, säger han.

Många församlingar väljer i dag att ordna något form av aktivitet kring sina kyrkogårdar i samband med allhelgonahelgen. Det kan vara att bjuda på kaffe, hålla fackeltåg eller ordna konserter i kyrkan.

– Om det är rätt att grilla korv med barnen på ett ställe, då är det det. Om det är rätt på ett annat att fylla kyrkorummet med konserter, så är det rätt. Men vi som är anställda ska akta oss noga för att ta över, säger Kent Wisti.

Större kontaktyta än julens gudstjänster

Han menar att även om det inte finns något inplanerat i verksamhetskalendern, är det likväl en kyrkligt verksamhet om människor själva går till kyrkogården.

Alla helgons dag är, enligt Kyrkbussen, en större kontaktyta för Svenska kyrkan än till exempel advent och jul. Runt 30 procent hade 2023 besökt en kyrka på första advent, julafton, juldagen eller andra tillfällen under högtiden.

Att något som är så existentiellt angeläget har fått så stor spridning är helt naturligt, tycker Kent Wisti.  

– Det är ett tillfälle att reflektera över de familjesammanhang man vuxit upp och står i, men även sin egen förgänglighet. Man kanske har med sina barn på kyrkogården och vet att en dag kommer de att tända ljus för mig. Det är djupt angeläget på ett annat sätt än att vi ska lära människor psalmer eller bli flitiga gudstjänstbesökare. 

Fakta: Har du under de senaste 12 månaderna, fysiskt eller digitalt, besökt något av följande?

Gudstjänst under påskhelgen6,5%
Skolavslutning i en kyrka8,5%
Skolavslutning på annan plats än kyrka11,9%
Kyrkogård i samband med alla helgons dag39,5%
Kyrka under första advent7,7%
Kyrka på julaftonsnatten (midnattsmässa)4,8%
Kyrka på juldagens morgon (julotta)3,5%
Kyrka under julen vid annan tidpunkt än ovanstående13,5%
Inget av ovanstående44,6%

Observera att det var möjligt att välja flera svarsalternativ, därför uppgår summan till mer än 100 procent. 

Källa: Kyrkbussen 2023

Fakta: Kyrkbussen

  • Svenska kyrkans årliga enkät till allmänheten. Den skickas ut varje år i oktober/november. 
  • De svarande ingår i en webbpanel som företaget Norstats satt samman. 2023 var det 5 700 svarande i åldrarna 16 år och äldre, både medlemmar och icke-medlemmar.

    Källa: Svenska kyrkan