
Doris Lemke
– Vi som kyrka ska inte gå med vinst och vi vill ge tillbaka till våra medlemmar. Vi har pengar som räcker till våra verksamheter och vi har varit kostnadsmedvetna.
En av anledningarna till att ekonomin är stabil i pastoratet är en hög andel medlemmar. Enligt de senaste siffrorna har pastoratet 1 087 medlemmar, vilket motsvarar 77 procent av dem som bor i Burs. Doris Lemke säger att det endast har varit ett eller två utträden under hösten i år.
– Det är tradition att man värnar sin kyrka här och vi har nära till våra medlemmar. Det är inga medlemmar som är anonyma här.
Baseras på inkomsten 2022
Kyrkoavgiften för 2024 baseras på hur medlemmarnas beskattningsbara inkomst såg ut 2022. Uppgifterna om riksgenomsnittet för kyrkoavgiften är ännu preliminära och ska kontrolleras mot det slutgiltiga resultatet för 2022 som Skatteverket lämnar under december.
Kyrkoavgiften utgör drygt 60 procent av Svenska kyrkans intäkter. Totalt beräknas Svenska kyrkans intäkt från kyrkoavgiften 2024 landa på 16,2 miljarder, jämfört med 15,3 miljarder 2023.
Årets intäktsökningar av kyrkoavgiften har ätits upp av inflationen, säger Jan Östlund. Han ser däremot hoppfullt på år 2024.
– Prognosen för nästa år är lägre inflation och då blir inte kyrkoavgiften uppäten, utan leder till intäktsökningar.
Högst i Härnösands stift
Jan Östlund säger att flera församlingar och pastorat har påverkats av inflationen och att de redovisar ett sämre slutresultat i år. Det, tillsammans med utträden, leder till att vissa ekonomiska enheter behöver öka intäkterna.
Störst höjning av kyrkoavgiftssatsen gör Häggenås-Lit-Kyrkås församling i Härnösands stift med 40 öre. Av stiften är det endast Stockholms stift som ändrar sin avgiftssats inför 2024. Stiftet höjer avgiftssatsen med 0,5 öre.