Det var fler unga som konfirmerades 2023 än 2022. De 24 750 konfirmerade utgjorde 19,8 procent av Sveriges alla 15-åringar, jämfört med 19 procent föregående år.
Andelen kyrkotillhöriga 15- åringar som konfirmerades har ökat ännu mer.
– Konfirmandfrekvensen har legat konstant på runt 35 procent 2020 till 2022 och ligger nu på 38,1 procent. Det är en tydlig positiv förflyttning, säger Jonas Bromander, utredare på kyrkokansliets enhet för forskning och analys
Ökade mest i Linköpings stift
En fördröjd pandemieffekt kan vara en av anledningarna till det ökade antalet konfirmationer.
– På vissa ställen har församlingar riktat sig mot två årskullar för att fånga upp dem man missade under pandemin, så det här kan vara en rekyl från de åren.
Andelen kyrkotillhöriga 15- åringar som konfirmerades ökade mest i Linköpings stift. Endast i tre stift, Härnösand, Luleå och Växjö, minskade andelen konfirmander.
Fler flickor än pojkar som konfirmeras
Störst ökning av antal konfirmander återfanns i Stockholms och Göteborgs stift. Samtidigt blev Göteborg 2023 det tredje stift där andelen kyrkotillhöriga i befolkningen har sjunkit under 50 procent. Även i Stockholms och Strängnäs stift är de kyrkotillhöriga i minoritet.
– Man har relativt få medlemmar och lyckas då attrahera även icke-medlemmar till konfirmationen, säger Jonas Bromander om uppsvinget i storstäderna.
– Det kunde tidigare vara lite suspekt att vara intresserad av religion, men i dag är det inte längre skämmigt eller genant att vilja lära sig om kristen tro. Att befinna sig i en multireligiös kontext, som alla som bor i storstadsmiljö naturligt gör, kan bidra till att församlingarna har lättare att landa sitt budskap hos 15-åringarna. Vi pratar ofta om storstäderna som sekulariserade, men det är där religionen är som mest synlig.
Det är fler flickor än pojkar som konfirmeras. 2023 var cirka 60 procent av konfirmanderna flickor. Så har det sett ut länge, säger Jonas Bromander.
– På 1970-talet konfirmerades nästan alla i en årskull och då var det jämnt. Men sedan konfirmandtalen började gå märkbart nedåt har killarna drivit på utvecklingen kraftigast.
Vanligt att döpas under konfirmationstiden
De senaste åren har det blivit allt vanligare att konfirmander döps under konfirmationstiden.
– Den viktigaste orsaken är att vi i dag har färre 15-åringar som har blivit medlemmar som barn. Det är inte självklart att det skulle bli så, de skulle kunna strunta i att döpas, men här har vi personer som på ett eller annat sätt vill ha en relation till kyrkan, säger Jonas Bromander.
Trots en ökning i dopstatistiken för 15-åringar minskade dock det totala antalet dop i Svenska kyrkan från 2022 till 2023. En anledning till detta är att det var rekordfå som föddes 2023. Men även andelen döpta av alla födda minskade.
– 2022 var exceptionellt eftersom vi fick rekylen från pandemin, då det knappt var möjligt att ha dop med många människor. Dopsiffrorna 2023 ligger aningen över dem för 2019, eftersom vi hämtade upp en del av dessa dop även under 2023.
Andelen medlemmar minskade mindre
Den 31 januari 2023 hade Svenska kyrkan 5 484 319 medlemmar eller 52,1 procent av befolkningen. Andelen medlemmar minskade mindre under 2023 än under tidigare år.
– Vi har nästan tre procentenheter kvar innan vi är under 50 procent. Vi skulle kunna hamna där någon gång 2026 eller 2027. Det förutsätter att doptal och utträden ligger som de gjort de senaste åren, befolkningsökningen fortsatt ligger på en låg nivå och utträdena eventuellt ökar lite när det är kyrkoval 2025.