Så många psalmförslag lämnades in totalt

Marie Fredriksson och Eva Dahlgren

Marie Fredrikssons och Eva Dahlgrens låtskatt kan snart finnas i psalmboken. Foto: Walter Bieri/TT och Henrik Montgomery/TT

Veckorna innan brevlådan stängde fördubblades antalet bidrag som skickats in. Kända artister står bakom flera av låtarna som kan bli framtidens psalmer.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Psalm
Marie Fredriksson och Eva Dahlgren

Marie Fredrikssons och Eva Dahlgrens låtskatt kan snart finnas i psalmboken. Foto: Walter Bieri/TT och Henrik Montgomery/TT

Från den första november 2021 till den åttonde december 2022 hade drygt 4 000 förslag på psalmer kommit in till den digitala brevlådan dit vem som helst fick skicka in bidrag. Men när brevlådan stängde på nyårsdagen hade hela 9 485 förslag inkommit.

–  Det är överrumplande och väldigt roligt att det varit ett så brett och stort intresse, säger Ann-Katrin Bosbach, projektledare för arbetet med en reviderad psalmbok.

Varför tror du att så många förslag kom in på slutet?

– Jag tänker att det nog främst handlar om människor som väntat till slutet, som kanske hållit på att jobba med olika förslag under året. Sedan tror jag också att ett visst mediagenomslag gjort att en del tänkt att just det, jag har nog något liggandes som kan tänkas vara användbart.

Kända låtar önskade

Arbetet med att revidera 1986 års psalmbok påbörjades efter ett beslut i kyrkomötet 2018. Nya psalmer ska tas fram och vissa befintliga tas bort.

Bland de förslag som kommit in genom den öppna brevlådan finns mängder av nyskrivet material inskickat av upphovspersoner. Men det har också gått att skicka in önskemål på redan kända sånger som man ville se bli en del av psalmboken.

Mikael Wiehe

Psalmer i 2000-talet finns Mikael Wiehes låt Utan dej. Det är en av de förslag han har skickat in. Foto: Johan Nilsson / TT

Totalt har närmare tusen sådana tips kommit in. Återkommande önskemål är låtar av Py Bäckman, Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Eva Dahlgren och Marie Fredriksson.

De tre nyare låtar som fått flest önskningar är Lugna vatten med Ulf Lundell, En stund på jorden med Laleh och Låt floden komma med gruppen Ingenting. 

Bland skörden av förslag finns även Ted Gärdestads Sol vind och Vatten och Miss Lis Hälsa Gud med. Mikael Wiehe har själv skickat in ett antal av sina låtar, exempelvis låten Nocturne från 1994.

– Ju fler olika sammanhang jag finns i, desto mer kan jag närma mig Evert Taubes popularitet, och det är ett mål värt att sträva mot, sa han tidigare till Kyrkans Tidning.

Kan finnas guldkorn

De mer kända låtarna har samma chanser som de övriga att komma med i psalmboken, men genomgår också samma prövning, säger Ann-Katrin Bosbach.

Py Bäckman

Fyra av Py Bäckmans sånger finns med i Psalmer i 2000-talet: ”Vad är Gud?” (808), ”Stad i ljus” (830), från början ett bidrag i Melodifestivalen samt doppsalmerna ”Det sker ett under i världen” (897) och ”Lilla liv” (902). Foto: Henrik Montgomery / TT

– Om sången kan sjungas av många tillsammans är ett viktigt kriterium till exempel. Om den beskriver något av Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära är ett annat och även om det är ett språk som fungerar i vår gudstjänstmiljö.

– Det är inte alls omöjligt att det finns något guldkorn bland de mer populära sångerna. De är ofta skrivna i en annan kontext och inte alls tänkta att vara psalmer, men har skickats in för att de fungerar, det händer något i människor när de lyssnar på dem.

Miss Li

Miss Lis Hälsa Gud är en av förslagen som kommit. Foto: Claudio Brescian / TT

300 psalmer sållas ut

Nästa steg i processen att ta fram nya psalmer blir att med hjälp av fyra urvalsgrupper välja ut runt 300 stycken av de förslag som kommit in. Dessa ska sedan under 2024 testsjungas i församlingarna. Utöver de förslag som nu skickats in spontant av upphovspersoner eller som önskats av privatpersoner, kan arbetsgruppen under året komma att beställa psalmer med ett specifikt tema.

– Kyrkostyrelsen har exempelvis nämnt att de gärna ser psalmer som kan sjungas i orostider eller i krissituation och de har nämnt kyrkliga handlingar som ett område där vi skulle behöva fler alternativa psalmer. Har det inte kommit in den typen av texter och tonsättningar behöver vi se till att det kommer med. Men där är vi inte ännu, säger Ann-Katrin Bosbach.

Arbetsgruppen tror att det tillslut kommer röra sig om runt 100–150 nya psalmer som  kvalar in i den reviderade psalmboken. Den beräknas kunna tas i bruk 2030.

Laleh

Lalehs låt En stund på jorden är en av förslagen som kommit in till brevlådan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fakta: Exempel på efterfrågade låtar

Ted Gärdestad - Sol vind och Vatten

Miss Li - Hälsa Gud med

Mikael Wiehe - Nocturne

Ulf Lundell - Lugna vatten

Ulf Lundell - Och går en stund på jorden

Laleh - En stund på jorden

Ingenting - Låt floden komma 

Thomas Di Leva - Vem ska jag tro på

Mando Diao - Strövtåg i hembygden

Jonas Gardell – Det finns en väg

Peter LeMarc - Starkare än ord

Systrarna Sisters - Innan livet är förbi

Arja Saijonmaa - Jag vill tacka livet