Kyrkostatistiken: Så många var konfirmanderna 2024

Andelen konfirmander fortsatte att öka 2024. Grafik: Camilla Andersson

Den positiva konfirmandtrenden höll i sig även 2024. Vigslar och dop var på samma nivå år 2024 som året innan, medan begravningarna i Svenska kyrkans ordning fortsatte att minska. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Andelen konfirmander fortsatte att öka 2024. Grafik: Camilla Andersson

2024 blev ännu ett positivt år för Svenska kyrkans konfirmation, visar den slutgiltiga kyrkostatistiken för 2024. Av de kyrkotillhöriga 15-åringarna konfirmerades 42 procent och 22 procent av alla 15-åringar konfirmerades.  Det är en ökning från 2023 då siffrorna var 38 procent respektive 20 procent.

Gunnar Myrberg

– Över lång tid är det en nedgång i kyrkliga handlingar i stort, men vad gäller konfirmander har den trenden brutits de senaste åren, säger Gunnar Myrberg, chef för kyrkokansliets enhet för forskning och analys.

Förra årets 27 000 konfirmander är det högsta antalet sedan 2016. Men den siffran behöver sättas i kontext till befolkningsmängden, säger Gunnar Myrberg. Antalet 15-åringar i Sverige har aldrig varit så högt.

– Just nu är det stora kullar. Hade vi under sådana år sett att det fortsatt minska, hade det varit ännu mer bekymrande. Det här är vad vad vi borde kunna hoppas på när det finns fler 15-åringar.

Hårt arbete bakom förändring

Om det här är en konsekvens av det omtalade ökade intresset för tro och kyrka bland unga, är för tidigt att dra slutsatser om, säger Gunnar Myrberg.

– Det är viktigt att inte tänka att en förändring uppstår magiskt. Det finns grundfaktorer, som hur stor kullen är, och hårt arbete som ligger bakom. I stiften och församlingarna görs idogt arbete med att nå ut och hitta upplägg som passar konfirmanderna.

Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om att 2024, enligt preliminära siffror, blev ett rekordår vad gäller antalet inträden och att utträdena var rekordfå. I den slutgiltiga statistiken bekräftas återigen denna bild.

Många äldre går med

Att många konfirmeras syns också i inträdena. Den åldersgrupp där flesta träder in är 13–18-åringar. Även bland de äldsta, de som är över 69 år, är det många inträden.  

Andelen döpts har ökat lite jämfört med 2023, från 40 procent av samtliga födda till 41 procent 2024. Det är på samma nivå som andelen dop innan pandemin. Gunnar Myrberg säger att det som nu oroar vad gäller dopen är att antalet barn som föds i Sverige är på historiskt låg nivå.

– Att vi fortsätter döpa runt 40 000 barn per år trots att antalet födslar snabbt har sjunkit är positivt. Samtidigt är det något att tänka på vad kommer det innebära för samhället som helhet och för kyrkan. Dopen är fortfarande vår huvudsakliga medlemstillströmning.

Begravningarna allt färre

11 500 par vigdes i Svenska kyrkan förra året. Det motsvarar 26 procent av alla vigslar i landet och ligger på jämn nivå med 2023.

Den stora förändringen vad gäller vigslar skedde för runt 15 år sedan, säger Gunnar Myrberg. De senaste åren har inga stora förändringar skett, även om det, av naturligt skäl, finns ett hack i statistiken under pandemiåren.

Begravningarna i Svenska kyrkans ordning fortsätter att bli färre för varje år som går. Förra året fick 65 procent av alla avlidna en kyrklig begravning.

Försvagad ställning

Gunnar Myrberg kopplar nedgången till sekulariseringen. Svenska kyrkans självklara ställning i samhället har försvagats och i dag ställer sig folk frågan om de ska vigas eller begravas i kyrkan eller någon annanstans.  

– Det är möjligt att tänka sig att det förändrade förhållningssättet till kyrkan nu märks i begravningssiffrorna, för den generation i samhället som kanske först var med om den här förändringen är de som nu börjar lämna oss.