Ny grafisk profil
Först lanserade Svenska kyrkan en ny logotyp. I år följde hela den grafiska profilen, med stora visuella förändringar. Nationell nivås kommunikationsavdelning var nöjd: När Svenska kyrkan syns tydligare, vill fler gå med i kyrkan. Och det fanns de som höll med och såg positivt på en grafisk profil anpassad till det digitala landskapet. Andra kritiserade projektets kostnad, manualens omfattning och utseendet, som ansågs vara för likt andra företags och organisationers.
Uppgifter läckte på darknet
I maj meddelade ett kriminellt nätverk att uppgifter skulle publiceras på darknet, den illegala delen av internet, om Svenska kyrkan inte betalade en lösensumma. Datan stals under cyberattacken Svenska kyrkan utsattes för hösten 2023. Eftersom Svenska kyrkan inte ville betala, publicerades också uppgifterna. Det rörde sig om information om vissa anställda, förtroendevalda och gravrättsinnehavare. Berörda var sedan tidigare informerade om att datan var stulen.
Präst avkragades för nattvardssyn
Ellen Jakobsson anmäldes till domkapitlet för ett inlägg på Facebook. I inlägget skrev hon att det känns mer sant att tro på Gudinnan än Guden och att hon upplever det gudomliga som mer feminint än maskulint.
I maj blev hon av med kragen. Innehållet i Facebook-inlägget eller att hon vigt ett par i dejtingprogrammet Love is blind prövades dock aldrig. Det var istället att hon i samtal med domkapitlet sagt att hon ser sakramentet nattvarden som människoskapat, som ledde till den fällande domen.
Ellen Jakobsson motsätter sig att hon skulle gett uttryck för en symbolisk nattvardslära och har överklagat domkapitlets beslut. Ärendet behandlas av överklagandenämnden i början av 2025.
Debatt om växande bröllopssed
Socialdemokraterna Sara Waldenfors och Jesper Eneroth såg med oro på hur praktiken där pappa för bruden till altaret, tagit allt mer mark i Sverige. Seden är en symbol för den omyndiga kvinnan, menade de. Därför motionerade de till kyrkomötet om att få bort brudöverlämningar vid vigslar i Svenska kyrkan.
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Kyrkan kan inte förbjuda brudparens önskemål, det är inte kyrkomötets uppgift att detaljstyra prästerna och oavsett ursprung är det i dag bara en fin gest att ge fadern ett hedersfullt uppdrag på en viktigt dag i livet, var några av motargumenten.
I slutänden var det ingen i kyrkomötet som stöttade det ursprungliga förslaget. I stället beslutades att kyrkostyrelsen ska ta fram ett material som ger fördjupad kunskap om vigseltraditioner som stöd i vigselsamtal.
KAE höjdes
Den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) ges av staten till Svenska kyrkan för vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena. KAE har legat på samma nivå, 460 miljoner kronor, sedan 2009 och Svenska kyrkan har länge arbetat för en höjning. I år gav påtryckningarna ett litet resultat. För åren 2025–2027 höjdes ersättningen till 490 miljoner kronor.
– Det är visserligen ett tillskott, men det motsvarar långtifrån det Svenska kyrkan har bedömt vara rimligt och nödvändigt, sa ärkebiskop Martin Modéus i ett pressmeddelande.
Biskopens virala video
En av årets trender på sociala medier var “gen z wrote the script”. När den unga sociala medie-redaktören på kyrkokansliet skrev manus åt biskop Johan Dalman blev det omedelbart viral succé.
Många roades av hur biskopen träffsäkert kombinerade aktuella uttryck som “very mindful, very demure” och “slay”, med att visa upp Strängnäs domkyrka. Klippet har visats nära på 4 miljoner gånger på Instagram och 2 miljoner gånger på Tiktok.
Nya biskopar
Svenska kyrkan fick under året två nya biskopar - Ulrica Fritzson i Skara stift och Teresia Derlén i Härnösands stift.
Ulrica Fritzson vann redan i den första valomgången, då hon fick 50,44 procent. Hon var tidigare stiftsteolog i Skara.
I Härnösand blev det även en andra valomgång. Där vann Teresia Derlén med 61 procent av rösterna. Hon var tidigare stiftsteolog och biskopsadjunkt i Västerås stift.
De nya biskoparna vigdes av ärkebiskop Martin Modéus under en gemensam vigningsgudstjänst i Uppsala domkyrka i september.