Så minns vi 2024

En tillbakablick på ett händelserikt 2024. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Marcus Gustafsson, Mikael M Johansson, Jonatan Sverker

En viral biskop, debatt om brudöverlämning och en utredning om Svenska kyrkans skogsbruk. Kyrkans Tidning gör en djupdykning i de kyrkliga nyheterna under året som gått. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

En tillbakablick på ett händelserikt 2024. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Marcus Gustafsson, Mikael M Johansson, Jonatan Sverker

Tidigare ärkebiskopen gick bort

I februari nåddes vi av beskedet att ärkebiskop emeritus Gunnar Weman hade gått bort den 24 februari, dagen före sin 92:e födelsedag. Gunnar Weman föddes i Uppsala 1932, prästvigdes 1958, blev biskop i Luleå stift 1986 och var ärkebiskop 1993–1997.

– Han var en verkligt älskad och uppskattad präst, sa Jakob Tronêt, kyrkoherde i Sigtuna, efter bortgången.

– Han hade verkligen förmågan att se människor, och var oerhört omtänksam, sa Sven-Erik Brodd, professor emeritus i kyrkovetenskap.

Under året förlorade vi också profiler som fotografen Elisabeth Ohlson (född 1961), kyrkopolitikern och kyrkoherden Daniel Tisell (född 1968) och tv-prästen Lars Collmar (född 1939).  

Människor och tro sände för sista gången

– Det är klart det känns sorgligt, sa Åsa Furuhagen, programledare för Människor och tro.

I mars sändes sista avsnittet, 54 år efter starten. Livsåskådningsprogrammet var fördjupande, granskande och det enda i sitt slag hos Sveriges Radio. Orsaken till nedläggningen är ett femårigt sparpaket som leder till stora neddragningar.

Åsa Furuhagen jobbade på Människor och tro i 20 år. Sen lade Sveriges Radio ner programmet. Foto: Marcus Gustafsson

Ny grafisk profil

Först lanserade Svenska kyrkan en ny logotyp. I år följde hela den grafiska profilen, med stora visuella förändringar. Nationell nivås kommunikationsavdelning var nöjd: När Svenska kyrkan syns tydligare, vill fler gå med i kyrkan. Och det fanns de som höll med och såg positivt på en grafisk profil anpassad till det digitala landskapet. Andra kritiserade projektets kostnad, manualens omfattning och utseendet, som ansågs vara för likt andra företags och organisationers.

Uppgifter läckte på darknet

I maj meddelade ett kriminellt nätverk att uppgifter skulle publiceras på darknet, den illegala delen av internet, om Svenska kyrkan inte betalade en lösensumma. Datan stals under cyberattacken Svenska kyrkan utsattes för hösten 2023. Eftersom Svenska kyrkan inte ville betala, publicerades också uppgifterna. Det rörde sig om information om vissa anställda, förtroendevalda och gravrättsinnehavare. Berörda var sedan tidigare informerade om att datan var stulen.

Präst avkragades för nattvardssyn

Ellen Jakobsson anmäldes till domkapitlet för ett inlägg på Facebook. I inlägget skrev hon att det känns mer sant att tro på Gudinnan än Guden och att hon upplever det gudomliga som mer feminint än maskulint.

I maj blev hon av med kragen. Innehållet i Facebook-inlägget eller att hon vigt ett par i dejtingprogrammet Love is blind prövades dock aldrig. Det var istället att hon i samtal med domkapitlet sagt att hon ser sakramentet nattvarden som människoskapat, som ledde till den fällande domen.

Ellen Jakobsson motsätter sig att hon skulle gett uttryck för en symbolisk nattvardslära och har överklagat domkapitlets beslut. Ärendet behandlas av överklagandenämnden i början av 2025.

Debatt om växande bröllopssed

Socialdemokraterna Sara Waldenfors och Jesper Eneroth såg med oro på hur praktiken där pappa för bruden till altaret, tagit allt mer mark i Sverige. Seden är en symbol för den omyndiga kvinnan, menade de. Därför motionerade de till kyrkomötet om att få bort brudöverlämningar vid vigslar i Svenska kyrkan.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Kyrkan kan inte förbjuda brudparens önskemål, det är inte kyrkomötets uppgift att detaljstyra prästerna och oavsett ursprung är det i dag bara en fin gest att ge fadern ett hedersfullt uppdrag på en viktigt dag i livet, var några av motargumenten.

I slutänden var det ingen i kyrkomötet som stöttade det ursprungliga förslaget. I stället beslutades att kyrkostyrelsen ska ta fram ett material som ger fördjupad kunskap om vigseltraditioner som stöd i vigselsamtal.

KAE höjdes

Den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) ges av staten till Svenska kyrkan för vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena. KAE har legat på samma nivå, 460 miljoner kronor, sedan 2009 och Svenska kyrkan har länge arbetat för en höjning. I år gav påtryckningarna ett litet resultat. För åren 2025–2027 höjdes ersättningen till 490 miljoner kronor.

– Det är visserligen ett tillskott, men det motsvarar långtifrån det Svenska kyrkan har bedömt vara rimligt och nödvändigt, sa ärkebiskop Martin Modéus i ett pressmeddelande.

Biskopens virala video

En av årets trender på sociala medier var “gen z wrote the script”. När den unga sociala medie-redaktören på kyrkokansliet skrev manus åt biskop Johan Dalman blev det omedelbart viral succé.

Många roades av hur biskopen träffsäkert kombinerade aktuella uttryck som “very mindful, very demure” och “slay”, med att visa upp Strängnäs domkyrka. Klippet har visats nära på 4 miljoner gånger på Instagram och 2 miljoner gånger på Tiktok.

Nya biskopar

Svenska kyrkan fick under året två nya biskopar - Ulrica Fritzson i Skara stift och Teresia Derlén i Härnösands stift.

Ulrica Fritzson vann redan i den första valomgången, då hon fick 50,44 procent. Hon var tidigare stiftsteolog i Skara.

I Härnösand blev det även en andra valomgång. Där vann Teresia Derlén med 61 procent av rösterna. Hon var tidigare stiftsteolog och biskopsadjunkt i Västerås stift.  

De nya biskoparna vigdes av ärkebiskop Martin Modéus under en gemensam vigningsgudstjänst i Uppsala domkyrka i september.

Teresia Derlén och Ulrica Fritzson vigdes till biskopar av ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Historiskt kyrkomötesbeslut

På kyrkomötet fattades ett historiskt beslut - att införa en procentspärr. Framöver, närmast vid kyrkovalet 2025, kommer det krävas minst två procent av rösterna för att ta plats i kyrkomötet.

“Ett slag mot demokratin” sa de mindre grupperna om beslutet. Förespråkare av procentspärren menade tvärtom att det är positivt för demokratin. När en grupp har fler mandat, kan den vara representerad i fler utskott, där de fördjupande debatterna sker.

Skogsutredningen kom

I september kom efter tre års väntan till slut skogsutredningen. Utredningen innehöll förslag som att ta bort skrivelsen i kyrkoordningen om att förvaltningen av prästlönetillgångarna ska ge bästa möjliga avkastning och att större del av skogsmarken brukas hyggesfritt eller skyddas från avverkningen.  

Naturskyddsföreningen kallade kyrkan för förebild. Andra debattörer menade att utredningens slutsatser var felaktiga och att klimatet kommer ta skada om de föreslagna ändringarna genomförs. Om utrednings förslag antas är upp till kyrkomötet 2025 att besluta.

Förtroendevalda i Malmö polisanmäldes

Kyrkofullmäktiges ordförande i Malmö pastorat polisanmälde en nuvarande och en tidigare ledamot i Malmö kyrkoråd för bedrägeri. Det då kyrkorådet efter en granskning beslutat att kräva tillbaka ersättning som ledamöterna begärt ut för förlorad arbetsinkomst. Polisen har lagt ner ärendet. Dock har en av ledamöterna nu dragit tillbaka sin önskan om att betala tillbaka, så följetongen lär fortsätta under 2025.  

Bortplockande av gravstenar fick rätt i högsta instans

I slutet på året gav Högsta förvaltningsdomstolen rätt till Tidaholms pastorat. De kulturminnesmärkta gravstenar som pastoratet för flera år sedan ansökt om att plocka bort, får nu flyttas.

Stenarna på de återlämnade gravarna är trasiga och Högsta förvaltningsdomstolen tyckte att säkerhetsrisken vägde tyngre än att platsernas kulturhistoriska karaktär förändras om gravstenarna plockas bort. Högsta förvaltningsdomstolens avgörande kan komma att bli prejudicerande och väntas påverka fler kyrkogårdsförvaltningars möjlighet att ta bort gravstenar.  

BILDSPEL: Så minns vi 2024 i bild

För att bläddra bland bilderna: För muspekaren i högerkanten av bilden tills pilen blir en pekande hand. Vänsterklicka då för att komma vidare till nästa bild. 

“Att jobba för Svenska kyrkan, som för mig står för den goda sidan som kan göra något, det lockade,” sa kyrkokansliets nya generalsekreterare Camilla Asp när hon tillträdde. Hon kommer senaste från att vara överdirektör på MSB. Foto: Marcus Gustafsson

Stigen har rasat till författarinnan Elin Anna Labbas barndomskåta. I romanen Far inte till havet skildrar hon hur 1900-talets kraftverksutbyggnad tvingade samerna att flytta fyra gånger. Erosionen fortsätter in i vår tid. Vi hälsade på henne i hembyn Vájsáluokta. Foto: Marcus Gustafsson

Peter Styrman, kyrkoherde i Drottning Silvias församling i Wien och hans fru, kyrkomusikern Katharina Hieke har byggt upp en modell för gemenskap mellan församlingar i Wien. Foto: Mikael M Johansson

Folklustspelet Värmlänningarna fick i år en ny tvist - en äkta vigsel. Prästen Kristina Traulsen vigde Tommy Arvidsson och Eva Johansson. Foto: Marcus Gustafsson

Efter tolv år som biskop i Skara stift tog Åke Bonnier sitt pick och pack och återvände till Stockholm för att påbörja livet som pensionär. Foto: Mikael M Johansson

Kyrkans Tidning följde med när biskop Mikael Mogren besökte Armenien. Vid en minnesplats utanför huvudstaden Jerevan hedrade han offren i det armeniska folkmordet. Foto: Jonatan Sverker

I skolprojektet Abrahams tält får femteklassare i Malmö besöka en synagoga, en moské och en kyrka. Foto: Marcus Gustafsson

I småländska byn Blädinge är festivalen Muskelrock årets händelse. Kyrkan är också med och erbjuder frukost och duschmöjligheter. Foto: Mikael M Johansson

Görel Andersson visar Elise Nilsson, Hycklinge kyrkliga syförenings äldsta medlem, utställningen till föreningens 100-årsjubileum. Foto: Marcus Gustafsson

I lilla Kviinge kyrka kan 200 personer tränga sig in för gudstjänst en vanlig söndag. Foto: Marcus Gustafsson

När kopparstuprör rivs ner från kyrkor kan det leda till stora, kostsamma skador. Klas Johansson reparerar en kopparplåt på Hardemo kyrka som slitits sönder vid en stuprörsstöld. Foto: Mikael M Johansson

Berget är en symbol för retreatrörelsen i Sverige – men också för kvinnoprästmotståndet inom Svenska kyrkan. För tio år sedan blev kommuniteten katolsk. Nu, efter 60 år, kan också kvinnliga präster celebrera mässan på retreatgården. Foto: Marcus Gustafsson