Så mycket koldioxid binder Svenska kyrkans skogar

Prästlönetillgångarna förvaltar drygt 400 000 hektar produktiv skogsmark som tillsammans binder runt en miljon ton koldioxid varje år. Foto: Mikael M Johansson. 

Att sluta avverka skog för klimatets skull är fel väg att gå, tycker Rolf Björheden, seniorforskare vid Skogforsk. Han har undersökt hur mycket kol som binds och släpps ut genom den skog som Svenska kyrkan förvaltar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Prästlönetillgångarna förvaltar drygt 400 000 hektar produktiv skogsmark som tillsammans binder runt en miljon ton koldioxid varje år. Foto: Mikael M Johansson. 

– ­Jag har jobbat med att ta fram en kolbalans för att se om kyrkans skogar är en källa till mer eller mindre kol i atmosfären, eller om de är i balans, säger Rolf Björheden, seniorforskare vid Skogforsk.

Han presenterade sin forskning när Egendomsnämndernas samarbetsorgan, ENSO, samlades i Stockholm i slutet av september.

– Det är en enkel modell som fungerar om man tittar stort och över en längre tid. Men den kan slå fel om man tittar på en liten del av skogsmarken.

En miljon ton koldioxid årligen

Prästlönetillgångarna förvaltar drygt 400 000 hektar produktiv skogsmark, vilket motsvarar runt 1,7 procent av den totala skogsmarken i Sverige. Enligt Rolf Björhedens beräkningar bidrar prästlönetillgångarnas skogar till att binda runt en miljon ton koldioxid varje år.

Rolf Björnheden

– Tillväxten varje år binder tre och en kvarts miljon ton koldioxid och det man avverkar och tar ut varje år motsvarar 1,9 miljoner ton koldioxid.

Utöver det som binds genom att nya träd planteras och befintliga träd växer så ökar också lagret av koldioxid i marken med upp emot 150 000 ton varje år. På utsläppsidan finns också utsläpp efter förbränning av fossila bränslen i exempelvis maskiner och timmerbilar som motsvarar upp till 16 000 ton koldioxidutsläpp varje år.

Fyra årsutsläpp lagrade

Lagret av bunden koldioxid som redan finns i Svenska kyrkans skogsmark utgörs i dag av runt 84 miljoner ton koldioxid i träden och 125 miljoner ton koldioxid i marken. Tillsammans motsvarar det ungefär fyra års utsläpp i Sverige.

– I debatten pratar man ofta mycket om marken eftersom den har så stort förråd. Men det har byggts upp över lång tid, 10 000 år minst. Jämför man det med träden där förrådet byggts upp under 60 till 90 år så är det en helt annan fart i träden.

Inte en lösning att sluta avverka

Kyrkans skogar binder mer än de släpper ut, men det hindrar inte att klimateffekten skulle kunna bli ännu bättre, enligt Rolf Björheden. Men att sluta avverka skog tror han inte är rätt lösning.

– De som säger att träden ska stå kvar för klimatets skull har rätt om målet är att kortsiktigt maximera mängden kol i skogen, men då använder man skogen lite som en soppåse för fossil koldioxid och risken med en sådan strategi är att man fortsätter att öka fossilindustrin.

– Jag tror att uppgiften är att hitta ett mer hållbart livssätt på sikt och då tror jag att den svenska skogsindustrin ska visa hur man använder biomassa, hur man bygger i trä och utnyttjar det på ett bra sätt.

Skogen behöver brukas

Prästlönetillgångarna kan bli bättre på att ta tillvara på större delen av träden, mer grenar och toppar skulle kunna användas till bioenergi, tycker Rolf Björheden. Han säger också att skogarna kan vårdas bättre med röjning och gallring så att träden får gynnsamma förhållanden att växa i.

– Uthållig klimatnytta kräver en skog som brukas. En skog som inte brukas binder kol, men börjar också dö av i samma takt som den växer till och då blir skogen till slut ett klimatneutralt kollager som släpper ut lika mycket kol som det binder.

Utifrån befintliga beräkningsmodeller har Rolf Björheden också räknat ut att skogsprodukterna från prästlönetillgångarnas skogsbruk kan sägas sänka de fossila utsläppen med ytterligare 1–1,6 miljoner ton genom så kallade substitutionseffekter. Det är ett mått på hur mycket fossilt kol som inte släpps ut eftersom det ersatts av virke och biomassa i exempelvis byggprodukter och bränslen.

Fakta: Koldioxiden i Svenska kyrkans skogar

Totalt lager i PLT:s skogar: drygt 200 miljoner ton

I träden: drygt 84 miljoner ton

I marken: 125 miljoner ton

Årligen binds: 1 miljon ton koldioxid

Genom tillväxt av skog: 3 miljoner ton

Genom ökning av marklagret: 100 – 150 000 ton

Uttag av lagret genom  avverkning: knappt 2 miljoner ton

Fossila utsläpp genom exempelvis transporter och maskiner: 15-16 000 ton

Utöver detta så sänker skogsprodukterna från PLT:s skogsbruk de fossila utsläppen med 1–1,6 miljoner genom så kallade substitutionseffekter.