I storstäder saknar bara fem procent av församlingarna diakoner, men utmaningarna med migration, ensamhet, hemlöshet och fattigdom är stora. Därför satsar allt fler storpastorat på diakonala samordnare eller strateger. Uppsala pastorat var tidigt med att börja sammanlänka det diakonala arbetet i pastoratets sex församlingar.
– Det som varit bärande är att vi bildat nätverk kring vissa diakonala fokus. Den enskilda diakonen behöver inte känna sig ensam i sina frågor och alla behöver inte var duktiga på allt. Vissa frågor kan lyftas till nya nivåer, vi har till exempel i dag en asylrådgivning, säger Marie Strandgren, dikonisamordare i Uppsala pastorat sedan tio år.
Nätverken arbetar med frågor så som barn och familj, flykting och integration eller frivilligas engagemang. Nätverken organiseras genom en ledningsgrupp och arbetet utgår från Diakonins hus i Uppsala.
– Det är lika tufft att jobba här som någon annanstans, men genom att det finns ett sammanhang finns också en annan styrka. Jag tror att den här utvecklingen är nödvändig. Det går att göra också på landsbygden, gå ihop ett par eller tre församlingar, säger Marie Strandgren.