Så räddar vi kulturarvet från döden

En av deltagarne säger att det viktigaste är att nya tolkningar av vad kyrkorummen och tingen i kyrkorna betyder diskuteras. Foto: Marcus Gustafsson, Kristoffer Morén

Veckan som gick samlades företrädare för Svenska kyrkan, universitet och besöksnäring i Uppsala till konferens med temat ”På liv och död - samtal om kulturarv, lärande och besöksnäring”.

Kyrkans Tidning frågade fem deltagare vad som är viktigast med konferensen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kulturarv

En av deltagarne säger att det viktigaste är att nya tolkningar av vad kyrkorummen och tingen i kyrkorna betyder diskuteras. Foto: Marcus Gustafsson, Kristoffer Morén

Lizette Gradén, etnolog, Lunds universitet

-Det är viktigt framför allt att konferensen samlar en blandning av olika typer av professioner, folk från univeritet, från kyrkan och från besöksnäringen. Det är fint att vi har en mötesplats.

-Jag hoppas att vi får reflektera tillsammans kring vad ett levande kulturarv betyder. Och i föredragen återkommer orden ”vi” och ”vårt”, men jag tänker vilka är ”vi” och vad är ”vårt”? Man pratar samtidigt om tillgänglighet, men vem är det som tillgängliggör för vem, och på vems villkor. Jag har jobbat i ett projekt med Lunds stift. I stiftet finns 500 kyrkor, väldigt många står tomma. Vad ska man använda dem till? 

Christofer Lundgren, domprost, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Christofer Lundgren, , domprost, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

-Det är jätteintressant med kombinationen av det levande kulturarvet, lärande och besöksmål. Jag är ju en av dem som tar hand om domkyrkan i Strängnäs och då blir kombinationen av de här temana ju jätteintressant. Hur ordar vi domkyrkan och ställer domkyrkan och det som händer där till förfogande för människor så att det kan blir ett intressant besöksmål som leder till ett lärande? Och hur kan kulturarvet vara med och skapa mening och sammanhang? 

-En av föredragshållarna sa att om ett lärande ska ske, om man ska ta till sig en kunskap och lära sig någonting som förändrar ens eget sätt att se på saker och ting, då måste man kombinera intellekt och känsla. Båda delarna behöver vara med för att det ska bli ett lärande som förändrar mig.  

Frauke Kuster, församlingspedagog, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

-Jag är här tillsammans med vår klockare för att tänka vidare kring hur vi kan använda vårt kulturarv och hur man kan uppleva kyrkan och att det blir relevant. 

-Biskop Karin Johannesson talade om mystagogiken och upplevelsen i kyrkorummet, hur vi kan tänka kring hur vi kan skapa upplevelser bortom orden. Ibland är vi så duktiga med orden i kyrkan. I stället kan man uppleva.

Carolina Davidson, kyrkoherde, Ulricehamns pastorat

-Vi är här med kyrkorådets AU. Vi är ruggigt laddade för vi har 28 kyrkor i vårt pastorat och då är det spännande att tänka hur vill vi att de ska kunna vara öppna och vad vill ge människor när man kommer till våra öppna kyrkor. 

-Det blir väldigt mycket så på konferens att det är idén som kommer när någon föreläser och samtalet som förs, i vårt fal i vårt AU, att det blir kött och blod av det som någon säger. Det är en konferens clou, tycker jag.

Markus Dahlberg, chef för enheten för kulturarvsstöd, kyrkokansliet i Uppsala

-Att den ger en så stor spännvidd på olika aspekter som man kan lägga på det kyrkliga kulturarvet. Jag gläder mig särskilt mycket över att företrädare för Svenska kyrkan gör kulturarvet till sitt och försöker tolka in det i sin tradition och vad det betyder i dag för det ger hopp för framtiden. För att kulturarvet ska fortsätta bevaras så är det nödvändigt. Och det kyrkliga kulturarvet klarar också att många aspekter läggs på det, de utesluter inte varandra utan de kompletterar en komplex bild. 

-Ett statiskt bevarande ska inte eftersträvas, för så har det inte varit och så kommer det aldrig att kunna bli. Därför är det viktigt att det kommer nya tolkningar av vad kyrkorummen och tingen i kyrkorna betyder, framförallt för församlingarna, naturligtvis. Det är ändå de som förvaltar dem.

Fakta: Konferensen om det kyrkliga kulturarvet

Under tre dagar hölls seminarier och föreläsningar om olika aspekter av det kyrkliga kulturarvet.

Föreläsningarna handlade bland annat om hur kulturarvet ska göras tillgängligt, hur det fungerar som en identitet och vilken existentiell betydelse det har. 

Biskop Karin Johanneson föreläste om kyrkorummets betydelse för andlig utveckling, en föreläsare talade om skyltar, förbud, och entréavgifter. Ett seminarium handlade om lärande och undervisning med koppling till kulturarvet.

Konferensen samlade professionella, ideella och andra intresserade. 

Bakom konferensen stod Uppsala domkyrka, Enheten för kulturarvsstöd på Svenska kyrkans nationella nivå samt forskningsnätverket Forum för forskning om de kyrkliga kulturarven (FFKK) vid konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.