Utöver arbetet med att stötta flyktingar i Polen och Ungern, som Act svenska kyrkan deltar i via sina samarbetspartners på plats, så förbereder sig kyrkan att stötta flyktingar som kommer till Sverige.
Kyrkokansliet har startat en samordningsgrupp med representanter från det internationella, ekumeniska och diakonala arbetet. Generalsekreteraren Helén Ottosson Lovén har också upprättat en dialog med Röda korset, Rädda barnen, Sveriges stadsmissioner och Riksidrottsförbundet.
– Mycket av det arbetet som pågår nu handlar om att få en bild av situationen, säger Anna Karlgren, sakkunnig och handläggare i flyktingfrågor på kyrkokansliet.
– Vi är i en förberedelsefas. Än så länge har inte så många personer kommit till Sverige, det kan komma fler, men inte alla söker asyl utan många åker till sina släktingar och vänner. Det är den bild jag får när jag talar med våra församlingar som finns nära färjeförbindelser från exempelivs Polen.
Vad kan Svenska kyrkan göra?
– Det beror på vad det finns för behov. Församlingar är i dialog med kommuner. Men just nu finns det inte behov av exempelvis boenden.
– Svenska kyrkan har erfarenhet av att möta upp människor som är i en akut situation och erbjuda stöd. Bara det att kyrkorna hålls öppna fyller en viktig funktion.
Malmö pastorat har aktiverat en krisgrupp och står redo att rycka in om det skulle behövas.
– Vi har tagit kontakt med Malmö stad och avvaktar deras arbete, säger Ninni Smedberg, pastoratets diakonistrateg.
– Migrationsverket har också hört av sig och ett par diakoner besöker migrationsverkets boende regelbundet, nu tillsammans med en volontär som pratar ukrainska.
Pastoratet har ett upparbetat samarbete med olika hjälporganisationer och genom det nätverket god kapacitet att snabbt samordna resurser.
– Det är den kanal vi arbetat genom tidigare, både i samband med förra flyktingkrisen och under pandemin. Vi har också nyligen arbetat tillsammans med värmestugor och om det behövs kommer det vara lätt för oss att steppa upp.