Medlemmarna är särskilt nöjda med höjda löner och höjd bilersättning, säger Jens Lagnestam, ledamot i Visions förbundsstyrelse och församlingspedagog i Svenska kyrkan.
I det nya avtalet finns även ett särskilt fokus på att löneförhandlingar primärt ska ske mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, i stället för mellan arbetsgivaren och fackförbundet.
Antal semesterdagar som får sparas
– Chef och medarbetare ska prata lön på ett bra sätt. Lön ska sättas och kunna påverkas av den enskilde samt att man som anställd ska vet varför man får den lön man får.
Antalet semesterdagar som får sparas minskas från 40 till 30. Jens Lagnestam hoppas också att avtalets skrivningar om semestern ska leda till att arbetsgivare verkar för att personalen ska få en ostörd semester i högre utsträckning, så att de får den återhämtning de behöver.
Lönesamtal ska dokumenteras
– Lönesamtal ska dokumenteras och skrivas under av chef och medarbetare. Som arbetstagare behöver jag insyn i lönekriterierna och förklaring på vad jag ska göra för att få en mer positiv lönesättning, säger Jonas Nilsson, förhandlingsenhetens gruppchef på Kommunal.
Tidigare har det inte funnits krav på att lönesamtalen ska dokumenteras.
I förhandlingarna med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation år 2022 valde Kommunal att gå ut i strejk, då parterna inte kunde enas om nya omställningsvillkor för Svenska kyrkan. Denna gång blev förhandlingsprocessen betydligt lättare.
Varför blev det inte konflikt i år?
– Det har funnits en genuin vilja från båda parter att teckna avtal och det har varit en bra och konstruktiv förhandlingsprocess.
Sveriges lärare organiserar 2 700 medlemmar i Svenska kyrkan. Förbundets yrkanden inför förhandlingen handlade om bilersättning och en lägerbilaga - och båda dessa har tillgodosetts. Förbundet har två förhandlare: Per-Olof Sorsell och Ingrid Lindgren Andrén.
- I år finns en helt annan vilja att komma fram till konstruktiva lösningar än förra året då vi fick varsla om strejk. Vi är nöjda och stolta över avtalet, säger Ingrid Lindgren Andrén.
Inte lika många semesterdagar
Medlemmarna är kyrkomusiker, lärare och församlingspedagoger. Överenskommelsen om att anställda inte kommer att kunna spara lika många semesterdagar som tidigare, 30 i stället för 40, är förhandlarna nöjda med.
- Vi inom förbundet tycker att återhämtning är viktigare än att kunna hamstra semesterdagar, som kanske missas att tas ut. Det kanske inte alla medlemmar kommer tycka är så roligt, men förändringen har redan skett på de flesta andra avtalsområden och vi fackliga parter är överens med arbetsgivarsidan att återhämtning är viktigt, säger Ingrid Lindgren Andrén.
De är också glada för att de kommer att uppta ett arbete med utveckling av villkoren för medlemmar inom Svenska kyrkans förskole- och skolverksamhet. Likaså blir det en arbetsgrupp som ska ägna sig åt arbetsmiljöfrågor.
Lönesättande samtal
Akademikerförbundet SSR har förhandlat tillsammans med Akavia med förtecknade förbund. De krävde en tydligare riktning mot lönesättande samtal istället för att facken ska förhandla med arbetsgivaren, samt höjd bilersättning och översyn av ersättningen vid läger. Dessa krav tillgodosågs och förbunden är nöjda.
- Utifrån våra krav fick vi igenom tre yrkanden. Andra krav gällde att Svenska kyrkan ska bli bättre på att spegla en mångfald när den rekryterar och arbetsgivarna ska jobba på förbättra den psykosociala arbetsmiljön. De frågorna kommer vi fortsätta att prata om i en arbetsgrupp tillsammans med arbetsgivarorganisationen, säger Josefine Johansson, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.
- Det steg framåt som vi har tagit med avtalet tror vi kommer ge Svenska kyrkan en möjlighet att kunna bli en attraktivare arbetsgivare som kan behålla personal. Vi har sammantaget fått bättre villkor och ett högre löneutfall i år och det ser vi positivt på.
Högre status på lägerverksamheten
Frågan om höjd lägerersättning var viktig för medlemmarna i Kyrkans akademikerförbund (KyrkA) i årets förhandling, enligt David Thell, biträdande förhandlingschef.
Lägerersättningen kommer att höjas med 10 procent under 2023, utöver märket, något som han anser kommer att öka statusen för verksamheten.
- Högre ersättning visar att arbetsgivaren tycker att det är viktigt och att personal som jobbar på läger gör ett väldigt viktigt jobb.
Vidare berättar han att semesterbestämmelserna har förtydligats genom det nya avtalet, vilket KyrkA hade yrkat på.
- Vi har fått in en skrivning som tydliggör att arbetsgivare ska beakta bemanning under semestern så att de som har semester ges möjlighet till återhämtning. Det råder brist inom
profilyrkena hos arbetsgivarna och det påverkar möjligheterna att få ut semester, säger David Thell,