I ekumenikplattformen redogörs för teologiska utgångspunkter för kyrkans arbete med ekumenik och interreligiös samverkan. Svenska kyrkans medlemskap i de olika ekumeniska nätverken beskrivs, samt de enskilda relationerna till kyrkor utomlands och i Sverige.
Plattformen slår fast att ”ökad polarisering, religiös fundamentalism och nationalism” gör det nödvändigt för Svenska kyrkan att utveckla sina relationer och samarbeten.
– Plattformen sätter in våra olika kyrkorelationer i ett vidare sammanhang, preciserar hur vi vill bidra till ett sammanhållet ekumeniskt och interreligiöst arbete samt förtydligar vilka områden Svenska kyrkan särskilt vill förstärka, säger Johannes Zeiler, teologisk sekreterare på kyrkokansliet.
Till exempel vill Svenska kyrkan genom Sveriges kristna råd verka för att stärka kyrkornas röst gentemot beslutsfattare och prioritera riktade insatser för ungdomar, genom Act alliansen verka för genusrättvisa, socioekonomisk rättvisa och klimaträttvisa, samt genom Lutherska världsförbundet stödja teologisk utbildning.
Nationella nivån vill även i samspel med stiften stärka fältet interreligiös samverkan överlag.
– En viktig utgångspunkt är att ekumeniskt arbete och interreligiös samverkan hör ihop. Det har blivit ännu tydligare i vår tid, tror jag. Det här är också ett uttryck för hur Svenska kyrkan förstår sin situation i Sverige och utomlands, vilket går i linje med den ekumeniska rörelsen globalt sett.
– Det handlar inte om att kompromissa med sitt eget, utan om att hela tiden lära nytt i mötet med andra.
Vad gäller plattformen för kultur ska den förutom att fungera vägledande för nationella nivån även vara en inspiration för stift och församlingar.
– Det är en viktig signal om att det här är något man prioriterar, säger kultursekreterare Marie Starck.
Dokumentet redogör för de teologiska utgångspunkterna för kyrkans kulturarbete. Det slår fast att både kultur och kristen tro är gränsöverskridande till sin natur, att tillgängligheten är avgörande för kyrkans kultursyn och att Svenska kyrkans unika kulturarv både ska förvaltas och utvecklas.
– Man lyfter fram att kulturarvet inte är en fast punkt utan något som är i en ständig process. Det vi ser som tradition i dag var en gång i tiden något nytt.
Plattformen lyfter även fram Svenska kyrkans samverkan med andra kulturaktörer och beskriver kyrkan som en viktig del i Sveriges kulturella infrastruktur, både som arrangör och uppdragsgivare.
– En konsert eller vad det nu må vara är inte bara grädden på moset och något inspirerande. Det är mycket djupare än så. Det här dokumentet är också en signal om att kyrkans kultursyn inte är instrumentell. Det är en farlig väg att gå om man tänker sig att kulturen ska tjäna vissa syften och det finns sådana signaler i vår tid.
Plattformarna ska följas upp och revideras om fem år.