Även om formerna ser annorlunda ut i år, har nyordningen för kyrkomötet förankrats väl, förklarar Karin Perers, kyrkomötets ordförande. Förberedelsetiden för ledamöter och nomineringsgrupper har varit lång.
– För hand i hand med förnyelsen måste en disciplinerad struktur gå, en struktur som ska leda fram mot samma mål som tidigare, betänkanden och beslut under session två i november, fortsätter hon.
Idén om tematiska kyrkomöten är sprungen ur en vilja till förbättring, enligt Karin Perers som lyfter klubban som kyrkomötes-ordförande för sjätte gången.
– Bakgrunden till det nya var att kyrkomötet hanterade motioner burna av ett varmt engagemang för Svenska kyrkan, men som ändå ibland upplevdes som resultat av tillfälligheternas spel.
– Vi i presidiet fick i uppdrag att utreda arbetsformerna. Med hjälp av en kommitté och i dialog med biskopsmöte och nomineringsgrupper landade vi i att vartannat år hålla ett tematiskt kyrkomöte. Nu genomför vi försöket. I vinter utvärderas det tematiska kyrkomötet som vi hoppas blir en dynamisk förändring. 2021 föreslås ytterligare ett, då med tema kyrkan i det offentliga rummet.
Hand i hand med förnyelsen måste en disciplinerad struktur gå.
- Karin Perers, kyrkomötets ordförande
Årets tema är undervisning och lärande. Undervisning som begrepp kan upplevas som ålderdomligt, säger Karin Perers, ”något som kan leda tanken till envägsinformation”.
– Kristenhetens stora utmaning handlar om kommunikation, kring livets stora frågor och svar på frågorna, kring Bibelns berättelser och det kristna budskapet, hur de stora kontaktytorna innebär att kyrkan kan kommunicera med många i vår tid av sökande.
Första dagen på session ett håller ärkebiskopen ett linjetal om undervisning där hon ger kyrkostyrelsens syn på frågorna. Västanå teater ansvarar för ett kulturprogram där gruppen i konstnärlig form gestaltar existentiella frågor innan utskottsarbeten tar vid.
David Thurfjell håller senare under kyrkomötet en föreläsning och nio valbara seminarier, som ledamöterna kan välja tre av, ska inspirera och vara grund för fortsatta diskussioner. Kyrkomötet ska också pröva dialogforum där ledamöterna fritt väljer var de vill medverka.
Kyrkostyrelsen bjuder via en förnyad sorts skrivelse in utskotten att utifrån sina områden belysa undervisning och lärande. Biskopsmötet kallar också kyrkomötesledamöterna till seminarier för att stiftsvis bilda bollplank i arbetet med biskopsbrev om undervisning. Detta blir under session två som annars på samma sätt som tidigare leder fram till beslut i plenum.
– Det finns utmaningar i den nya formen, men vi har haft djupa diskussioner för att motverka att kyrkomötet blir ett event. Eftersom nomineringsgrupperna och biskopsmötet varit med oss från första stund står vi stadigt. Vi är väl förberedda och vi uppfattar både entusiasm och motivation. Så klart kan smärre skönhetsfel uppstå, men det är sådant vi får justera, säger Karin Perers.
– Kyrkomötet kommer att lämna en brinnande fackla med en uppfodrande förväntan till församlingarna att än mer glödande verka för en aktiv undervisning i sitt församlingsarbete.