"Värdera ideellt engagemang högre på arbetsmarknaden"

Socialminister Jakob Forssmed tog emot utredningen från utredare Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige. Foto: Regeringskansliet/Johanna Riedel

I en statlig utredning föreslås fem åtgärder för att ge offentligt erkännande till ungas engagemang. Den viktigaste åtgärden, tycker Svenska kyrkans ungas förbundsordförande, handlar om att ideellt engagemang ska värderas högre på arbetsmarknaden.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Socialminister Jakob Forssmed tog emot utredningen från utredare Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige. Foto: Regeringskansliet/Johanna Riedel

Regeringen beslutade förra hösten att utreda hur ett offentligt erkännande i syfte att uppvärdera unga personers engagemang och insatser i det civila samhället skulle kunna utformas.

I veckan lämnades den färdiga utredning till socialminister Jakob Forssmed. Där presenteras fem åtgärder för att lyfta upp ungas engagemang, bland annat att länsstyrelserna årligen ska dela ut ett ungdomspris.

Föreslås ett system för mikromeriter

Svenska kyrkans unga är en av många organisationer som medverkat till utredningen. Den åtgärd som Clara Olsson, Svenska kyrkans ungas förbundsordförande, tycker är viktigast handlar om att etablera ett system för digitala mikromeriter.

Konceptet mikromeriter har utvecklats av EU och beskrivs som ett sätt att ge värde till det lärande som sker genom kortare kurser utanför det formella utbildningssystemet.

– Vi är vana, både i Svenska kyrkans ledarverksamhet och i Svenska kyrkans unga, att lyfta fram att engagera sig ger erfarenhet och möjligheter när du kommer ut i arbetslivet.

Inte alltid uppskattat av arbetsgivaren

Men, säger Clara Olsson, förstår inte arbetsgivaren engagemanget, kan det snarare har en negativ effekt att ta upp det.

Clara Olsson

– Det är oerhört problematiskt att vi ofta lyfter fram framtida jobbmöjligheter som en anledning att engagera sig, när det i verkligheten inte är så. Så jag ser väldigt positivt på att man vill ta tag i det här och införa en typ av valideringssystem.

Ett annat förslag i utredningen handlar om att stärka ungas inkludering i statliga utredningar och beslutsprocesser. Här lyfter utredningen Det ungas kyrkomöte upp som ett gott exempel på ungas delaktighet och påverkan i beslutsfattande.

Stort fokus på utbildning 

De två sista åtgärderna som föreslås är särskilda medel för att genomföra ledarutbildningar och att ge Skolverket i uppdrag att ta fram ett nationellt skolutvecklingsprogram med inriktning på föreningskunskap för grundskolan.

– Utredningen pratar mycket om att utbilda. Att utbilda unga i att ta ansvar är något som Svenska kyrkan redan gör väldigt, väldigt bra. Det är värt att ta till sig, säger Clara Olsson.

Det här är ju en statlig utredning. Finns det behov att se över hur man kan uppvärdera ungas engagemang även inom Svenska kyrkan?

– Absolut. Genom att vi pratar mycket i kyrkan specifikt om ung ledar-verksamhet, görs ju skillnad på en ung och en vuxen ideell. Så det finns ett behov av att titta på hur värderar vi ungas engagemang, får unga samma förutsättningar att engagera sig som vuxna, gäller samma regler och ställer vi samma motkrav.