Enkät: Så tänker vi om flygresor

flyg klimatet

För att Svenska kyrkan ska nå sina klimatmål om resande behöver församlingar och pastorat fatta egna beslut i frågan. Här svarar två pastorat, en församling och en kör på hur de tänker kring sitt resande. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Klimat
flyg klimatet

Anders Lennartsson, kyrko­herde i Örebro pastorat, Strängnäs stift

Anders Lennartsson

– Som en konsekvens av vår miljödiplomering har vi har nya riktlinjer kring resande i ­pastoratet. Om vill man ­flyga, måste man tala med mig och ­förklara varför. Vi tänker inte införa ett förbud mot flygning, men så långt som ­möjligt ska man undvika det. 

– Tidigare flög några konfirmandgrupper till bland annat Polen. Nu kommer de åka buss till sina resmål. Nästa år ska några av våra musiker göra resa till Cambridge och de kommer att åka tåg. Då får det kosta lite mer arbetstid, det blir konsekvensen, men det kan det vara värt.

Matts Sandström, kyrkoherde i Järna-Vårdinge pastorat, Strängnäs stift

Matts Sandström

– Efter pandemin hade vi pengar över och kyrkofullmäktige beslutade att satsa på några saker, däribland en fortbildningsresa för personalen. Vi tyckte det var angeläget att få besöka Orthodox academy of Crete och det är svårt att ta sig till Kreta utan att flyga. 

– Historiskt har personalen åkt på fortbildningsresa vartannat år. Nu har vi preliminärt sagt att vi gör en resa per mandatperiod. Det är av ekonomiska skäl. Men om vi reser vart fjärde i stället för vartannat år, har vi halverat vårt flygresande. Och det är inte säkert att vi flyger, det kan bli resor med buss eller tåg.

Lovisa Kronstrand ­Alinder, dirigent för Linköpings ­gosskör, Linköpings stift

Lovisa Kronstrand ­Alinder

– Vartannat år åker vi med hela gruppen till gosskörs­festivalen i Rättvik, alla tre ålderskategorier. Vartannat åker de yngre på läget till Rättvik och våra äldsta på en egen resa. I våras gick den resan med buss till Köpenhamn och Helsingborg. 

– Resor kan vara både metaforiska och praktiska, vi är ju med om saker. Resans längd är verkligen inte grejen, utan det är det andra man gör. Sist vi flög var när vi reste till Krakow före pandemin, kanske 2018. Därefter tog vi beslutet att vi inte ska flyga mer.

Åke Nordström, kyrkoherde i Gustav Vasa församling, Stockholms stift

Åke Nordström

– Tidigare i år var vi till Rom, det var en personalresa för utveckling och lagbyggnad. Vi har gjort ganska mycket personalförändringar senaste året, så det var en uppmuntransresa. 

– Jag bråkade länge med möjligheterna att åka tåg, men landade i att det gick inte den veckan. Vi hade låst rumsbokningar, programpunkter och det hade blivit för dyrt att avboka. Resor som den här gör vi kanske en gång vart tionde år. Vi flyger inte alls i övrigt. Det här var ett extremt undantag.